insulele-aland

Insulele Aland

Insulele Aland sunt alcătuite din vreo 6 500 de cioburi de smarald risipite în apele albastre ale Mării Baltice, la gura Golfului Botnic.

Deşi fac parte din Finlanda, aceste insule şi-au păstrat o independenţă şi autonomie speciale. Aland are steag propriu, timbre proprii, plăcuţe de înmatriculare proprii, ba chiar şi propriul domeniu de nivel superior în internet! O altă ciudăţenie este că aici se vorbeşte suedeza.

Arhipelagul adăposteşte în jur de 26 700 de suflete, împrăştiate pe 65 de insule. Cam jumătate din populaţie trăieşte în oraşul Marienhamn şi în împrejurimile acestuia, singurul oraş din insule. Întemeiat în 1861, este un centru naval şi turistic şi locul unde se află Landskapsregering – aparatul local de guvernare.

Pentru mulţi turişti, insulele înseamnă o atrăgătoare retragere liniştită într-o lume în care timpul se măsoară după maree şi anotimp. E un loc frumos şi tihnit, unde fiecare răsărit şi apus oferă cadre fotografice pe care nu poţi să le ratezi. Ce pierd insulele din lipsa acţiunii câştigă din plin prin frumuseţe şi uşurinţa cu care pot fi explorate.

Închiriază o barcă, şi vei găsi imediat o plajă numai a ta, poate chiar o insulă întreagă.

Din mai până în august, Insulele Aland au mai mult soare decât oricare dintre vecinii ei nordici, ceea ce le transformă într-o populară destinaţie de vacanţă. Dar pentru turiştii mai voinici există posibilitatea unei excursii hibernale care va fi răsplătită cu experienţa unei plimbări lungi pe patine sau cu barca printre sloiurile de gheaţă care se formează în jurul insulelor mai mici.

În orice moment al anului, turiştii pot admira castelul medieval Kastelholm, ferma-muzeu Jan Karlsgarden sau muzeul maritim în care o să vezi nava istorică Pommern, construită la Glasgow la începutul secolului trecut.

CE ESTE

Un arhipelag în Marea Baltică.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe apă: două ore şi jumătate din Grisslehamn sau Kapellskar, Suedia, sau vreo cinci ore din Turku, Finlanda.

CÂND SĂ TE DUCI

Sunt o mulţime de lucruri de văzut şi de făcut tot timpul anului.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există un singur oraş în tot arhipelagul: Marienhamn.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele sunt foarte populare vara – este esenţial să rezervi din timp locul de cazare.