insula-santorini

Insula Santorini

Înălţându-se din mijlocul apelor albastre ale Mării Creta, din estul Mediteranei, frumoasă ca o carte poştală, Santorini (Thera sau Thira), cu falezele ei multicolore, parcă dezminte trecutul său cataclismic. Pe măsură ce te apropii de insulă, cu avionul sau cu vaporul, îţi e greu să crezi că golful acesta circular a fost odinioară inima unui vulcan. Pe la 1650 î.Hr., o erupţie masivă a golit camera magmatică de sub vulcan cu atâta viteză şi forţă încât tot muntele s-a prăbuşit în hăul astfel format.

Se estimează că au fost aruncaţi în aer peste 30 km3 de magmă, ca să se formeze un golf de asemenea dimensiuni. Urmele erupţiilor trecute pot fi văzute în benzile colorate care desenează falezele insulei: fiecare culoare reprezintă un strat comprimat de cenuşă provenită din erupţie.

Mica insulă din mijlocul golfului este mărturia unei activităţi vulcanice mai recente, când un nou vulcan s-a format în mijlocul celui vechi.

Multă vreme s-a crezut că erupţia din Thera ar putea avea legătură cu legenda lui Platon despre Atlantida pierdută, cu toate că ţinutul despre care vorbea el era localizat în Oceanul Atlantic.

Azi, cercetările arată că povestea lui, distorsionată în peste 1 200 de ani, s-ar putea referi la distrugerea civilizaţiei minoice de pe Creta de un tsunami format ca efect al prăbuşirii muntelui. Fie că erupţia de pe Santorini a fost sau nu punctul de plecare al legendei, această insulă este superbă şi are locuri spectaculoase.

CE ESTE

Rămăşiţele unui vulcan.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul de pe partea continentală a Greciei sau de pe alte insule greceşti; cu avionul de la Atena sau Salonic.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Heraklion, Creta, la 123 km

NU RATA

Săpăturile de la Akrotiri.