insula-rugen

Insula Rugen

Are doar 51 km lungime şi 43 km în zona cea mai lată, dar Rugen, insula din Marea Baltică aflată în apropierea graniţei de nord a Germaniei cu Polonia, are o uimitoare linie de coastă de 574 km.

Inevitabil, întinderile lungi de nisip alb, străjuite de păduri străvechi şi de lacuri sclipitoare, au făcut din Rugen una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Germania de mai multe generaţii. Mult mai remarcabil este că insula şi-a păstrat intacte marile comori naturale. Parcuri naturale protejează trei aspecte diferite şi rare ale litoralului baltic şi apără interiorul pastoral şi idilic de dezvoltarea excesivă.

Cel mai mare parc (22 500 ha) şi cel mai important este Rezervaţia Biosferei Rugen, la sud-est, o regiune cu peninsule, insuliţe, golfuleţe şi limbi de nisip aproape scufundate în apele interioare puţin adânci.

Aici se află pădurea Granitz, peninsula Monchgut şi Vilm, o mică insulă ale cărei păduri de stejar şi fag au rămas neatinse de secole şi a cărei frumuseţe nu poate fi admirată decât cu rezervare. Hiddensee, o insulă lungă şi îngustă din Rezervaţia Pomeraniană de Vest Boddenschaft, în celălalt capăt al insulei Rugen, are un peisaj asemănător, cu dune de nisip, păduri, mlaştini sărate şi lagune cu ape stătute, specifice Balticii.

Salinitatea apelor din aceste bodden le transformă în habitate nepreţuite pentru milioane de păsări migratoare. În fiecare toamnă, aici sosesc circa 30 000 de cocori – unul dintre cele mai dramatice spectacole aviare din Europa.

În Hiddensee accesul maşinilor este interzis, iar mlăştinişurile ei izolate sunt habitat pentru unele dintre cele mai rare specii de floră şi de faună din lume. Aici, pământul şi apa se unesc sub cerul infinit şi senin al nordului.

Unul dintre cele mai frumoase drumuri din Rugen te poartă prin Rezervaţia Jasmund, pe coasta de est. Konigsstuhl (Scaunul Regelui) este cel mai înalt punct de pe singurele faleze de cretă albă ale Germaniei. Cu 10 km lungime şi înalte până la 117 m, aceste faleze ilustrează dinamica eroziunii de coastă – şi există un centru turistic foarte interesant, de mare calitate, unde poţi afla lucruri care fac din RUgen o insulă specială.

CE ESTE

O insulă în Marea Baltică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul până la Stralsund sau cu avionul până în Rugen.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bergen (în mijlocul insulei).

NU RATA

Tearing Roland, vechiul tren cu aburi care circulă între Putbus şi staţiunile Sellin şi Binz.

TREBUIE SĂ ŞTII

Rugen are mai mult de 100 de ore de soare decât Munchenul.