golful-donegal

Golful Donegal

Golful Donegal este cel mai mare din Irlanda, în formă de semilună şi cu cea mai înaltă faleză din Europa. Plajele şi golfuleţele lui sunt printre cele mai curate din lume şi apele lui sunt ideale pentru surfing.

Golful este înconjurat de orăşele şi sate în care încă se practică meşteşuguri tradiţionale, şi tot aici se găseşte cea mai mare flotă de pescuit, la Killybegs. Golful este scăldat în lumina cerului imens care se întâlneşte cu apa într-un caleidoscop de frumuseţe. Dacă există măreţie a naturii, atunci aici este.

Donegal se află în nord-vestul Irlandei şi absoarbe ca într-o pâlnie cele mai importante vânturi din vest care bat dinspre Atlantic, dirijându-le spre Rossnowlagh şi Bundoran, două plaje de pe latura lui sudică renumite pentru forţa deosebită a valurilor.

Bundoran Town este o staţiune populară, dar de aici „Rougey Walk“ te va purta printr-o succesiune spectaculoasă de faleze şi golfuri, trecând de Fairy Bridges – nişte arce săpate în stâncă de valuri – şi de stânca Wishing Chair până la Tullan Strand, o întindere de nisip alb în formă de arc perfect, aflată sub faleză.

După zgomotosul Killybegs, ceva mai departe pe partea nordică este Kilcar, poarta de intrare spre Donegal Gaeltacht, una dintre puţinele zone în care se mai vorbeşte gaelica. Din localitatea învecinată, Teelin, porneşte un drum spre Bunglass Point, un punct de observare aflat la 307 m înălţime, de unde poţi vedea privelişti mirifice de la golf până la Sligo.

Drumul continuă prin trecătoarea One Man’s, o şa de 3 km de stâncă şi turbărie, presărată cu lacuri micuţe, teren care se ridică şi se îngustează până când ambii versanţi se prăbuşesc vertiginos în valurile care se izbesc în stâncile de la picioarele muntelui Slieve League, ai cărui versanţi urcă până la 598 m.

Vei vedea efectiv cum se formează sub tine norii şi vei fi uimit cum se adună şi cum se ridică deasupra capului tău, spre pădurile şi turbăriile care se întind spre megaliticul complex Malin More, cel mai vestic promontoriu din Irlanda. O frumuseţe mistică, ieşită din comun.

CE ESTE

Un peisaj marin cu faleze înalte şi golfuri cu plaje imaculate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul până la Donegal City sau până în oricare alt oraş de pe malul golfului.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Cele mai bune puncte de pornire sunt Bundoran (la sud) şi Killybegs (la nord).

NU RATA

Slieve League.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turba este o rocă sedimentară de 4 000 de ani formată prin descompunerea muşchiului în mlaştină.