giant's-causeway-drumul-uriaşului

Giant’s Causeway – Drumul Uriaşului

Giant’s Causeway (Drumul Uriaşului) s-a format acum vreo 60 de milioane de ani, când o erupţie vulcanică masivă a aruncat în aer cantităţi aproape inimaginabile de rocă topită – magmă.

Când magma s-a răcit, s-a retras crăpându-se şi a format nişte coloanele hexagonale pe care le vedem azi. Au rămas în picioare circa 37 000 de coloane. În anumite locuri, lava solidificată ajunge la adâncimi de 28 m, iar cele mai mari coloane ating înălţimea de 12 m. Micuţa insulă Staffa, din Hebride, la nord, are formaţiuni asemănătoare, provenite din aceeaşi curgere de lavă, iar legenda spune că acesta este drumul construit de un războinic uriaş, Finn MacCool, ca să ajungă la iubita lui de pe insulă.

Potrivit unei alte variante, el încerca să ajungă la un alt războinic, Benandonner.

Singurul loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din Irlanda de Nord, drumul este amplasat într-un frumos peisaj stâncos pliu de păsări de apă, peşteri marine şi golfuri nisipoase. Aceste roci se erodează continuu încă de la formarea lor, fiind modelate de gheaţă, vânt şi valuri într-o mare diversitate de forme, cum ar fi Cizma Uriaşului sau Orga.

CE ESTE

Formaţiuni bazaltice care seamănă cu nişte trepte gigantice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe Causeway Coastal Cliff Path.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bushmills, la 3 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Trebuie să ai încălţăminte adecvată.