gheţarul-vatnajokull

Gheţarul Vatnajokull

Ceea ce îţi atrage prima oară atenţia atunci când te uiţi pe harta Islandei este imensa pată albă care acoperă partea de sud-est a ţării. Acesta este Vatnajokull. Acoperind cam 8% din suprafaţa ţării – 8 100 km2 -, nu e numai cel mai mare gheţar din Islanda, ci e cel mai mare din toată Europa. Cu o grosime medie de 400 m – în anumite locuri ajungând însă şi la 1 000 m -, Vatnajokull are un volum ameţitor de 3 300 km3 de gheaţă.

Sub alba şi uniforma suprafaţă a gheţarului se găseşte un platou ondulat de văi şi defileuri, care, ca mai toată Islanda, este o zonă de intensă activitate vulcanică. Acoperite de gheaţă, lacurile Grimsvotn stau peste o uriaşă cameră magmatică – aceasta a erupt cel mai recent în 2004, aruncând în aer particule de cenuşă şi dioxid de sulf care au fost detectate până în Norvegia.

Când erupţiile au loc chiar sub gheţar, puterea lor e capabilă să arunce în sus stratul de gheaţă ca pe un val pufos de zăpadă şi atunci uriaşe cantităţi de apă scapă de sub gheţar. Inundaţiile care au urmat unei erupţii din anul 1996 au distrus complet o parte din drumurile de centură ale Islandei. Şi din cauza acestui potenţial devastator al „fugii“ glaciare, Vatnajokull este monitorizat foarte atent. În ultimii ani a fost privit cu şi mai mare atenţie, specialiştii urmărind eventuale semne de încălzire globală.

Vatnajokull se află în Parcul Naţional Skaftafell şi în fiecare an mii de turişti vin aici să facă drumeţii, schi, săniuş sau să se plimbe cu snowmobilul pe suprafaţa lui. În apropiere se află la fel de impresionanta lagună Jokulsarlon, cu flotila ei de aisberguri, dar şi Oraefajokull, care, la 2 110 m, este cel mai înalt munte din Islanda.

CE ESTE

Cel mai mare gheţar din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Hofn. Hofn are aeroport şi este la 8 ore de mers cu autobuzul din Reykjavik.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-august e perioada cu cea mai blândă vreme.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hofn se află la câţiva kilometri în estul gheţarului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Traversarea gheţarului este periculoasă, mai ales iarna.