gheţarul-ron

Gheţarul Ron

Gheţarul Roh (Rhone), odinioară masiv, aflai sus în Munţii Dammastock, nu este doar unul dintre cei mai cunoscuţi din lume, ci şi unul dintre cei mai ameninţaţi cu dispariţia.

Văzută de la distanţă, marginea lui cenuşie dintr-o parte a văii de deasupra satului Gletsch este şi acum impresionantă, dar cu numai 150 de ani în urmă ea ajungea până la marginea satului. Între anii 1996-2006 s-a retras cu 50 m, iar în ultimii 150 de ani, cu 2,5 km; înălţimea lui e de 450 m.

Se estimează că ultimii 9,5 km ar putea dispărea complet înainte de sfârşitul secolului al XXI-lea, pentru că acum procesul e mai rapid.

Accesul la gheţar se face pe lângă hotelul Belvedere, chiar la vest de cărarea zigzagată Furkapass. Pe măsură ce te apropii, culoarea lui nu mai e cenuşie, ci albastră-deschis, asemenea cerului. O cărare şi nişte trepte de lemn te duc până la faţa gheţarului şi la „peştera de gheaţă” – un tunel artificial săpat adânc în gheţar.

În fiecare an se taie încă 30-40 m pentru a compensa mişcarea gheţarului pe valea lui. Înăuntru este o lumină albastră-verzuie izbitoare, iar aerul e rece şi nemişcat. În ciuda crăpăturilor pe care le vezi în gheaţă, a plesniturilor care se aud ocazional şi a conştientizării faptului că acest mamut nu va mai fi multă vreme aici, ai totuşi un sentiment de linişte şi calm.

CE ESTE

Unul dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina prin Furkapass sau Grimselpass.

CÂND SĂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Andermatt, la 26 km

NU RATA

O plimbare prin peştera de gheaţă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Drumurile sunt pline de serpentine şi abrupte.