gheţarul-folgefonni-folgefonna

Gheţarul Folgefonni (Folgefonna)

Peninsula Folgefonn este un loc impresionant, cu munţi abrupţi, păduri şi lacuri, situat între fiordurile Hardanger şi Sor, la circa 150 km sud-est de Bergen, pe coasta vestică a Norvegiei. Zona a fost desemnată parc naţional pentru a proteja calota de gheaţă Folgefonni, a treia calotă glaciară ca mărime din Norvegia.

Calota glaciară este alcătuită din trei gheţari apropiaţi, care acoperă peninsula cu un strat de gheaţă gros de 145 m, pe o suprafaţă de 203 km2. O peliculă de apă aflată între gheaţă şi rocă adună sedimente şi argilă; vara, gheaţa topită, amestecată cu această apă plină de sedimente, curge în fiorduri, conferindu-le nuanţa aceea verzuie, tipică.

Cel mai mare dintre cei trei gheţari şi singurul platou glaciar este Sonde Folgefonni, cu o suprafaţă de peste 168 km2, unde se află şi cel mai înalt punct din regiune, 1 662 m. Sonde Folgefonni este cel mai sigur dintre toate platourile glaciare, are pante line, ideale pentru plimbări pe gheţar sau schi-fond.

Încă din secolul al XLX-lea calota glaciară atrăgea vizitatori, iar oraşul Odda din apropiere a devenit una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Norvegia. În 1902 s-a construit pe gheţar o promenadă.

Această promenadă – Turistvegen (Drumul Turistului) – şi cele trei adăposturi care se află pe traseul ei au fost refăcute recent şi sunt bune pentru cei care se plimbă pe jos sau călare pe calota glaciară. Există mai multe drumuri spre marginea gheţarului, cele mai multe pe partea de vest, întrucât versanţii estici şi sudici sunt mult mai periculoşi.

Vara sau iarna, uimitoarea puritate a peisajului îi va impresiona chiar şi pe cei mai plictisiţi turişti, pentru că nu poţi să nu fii uimit de puterea şi de măreţia naturii.

CE ESTE

Un loc ideal de distracţie pentru aventurierii gheţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Bergen, apoi cu maşina până la Odda (3 ore).

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru schi, tot anul. Pentru drumeţii, din mai până în septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Odda, la 3 km.

NU RATA

Fabrica de brânză de la Odda, de unde poţi să cumperi o brânză de capră excelentă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ca toţi gheţarii, Folgefonni este mult mai periculos decât pare. Deplasează-te întotdeauna cu un ghid autorizat.