fiordul-trondheimsfjord

Fiordul Trondheimsfjord

Trondheimsfjord este al treilea fiord din Norvegia ca lungime.

El înaintează şerpuit în interiorul continentului pe 130 km, printr-o frumoasă regiune cu dealuri împădurite, capătul Drumului Pelerinului din Oslo, şi alcătuieşte graniţa naturală dintre sudul şi nordul Norvegiei. Şesurile de la sud şi est asigură unul dintre cele mai bune terenuri agricole din ţară, în timp ce în partea de vest se văd minunatele dealuri stâncoase ale peninsulei Fosen.

Fiordul are o adâncime medie de 400 m, iar apa atinge punctul maxim la 617 m. Este lipsit de gheaţă aproape tot timpul anului şi reprezintă un habitat unic de apă marină rece cu mai multe specii decât în oricare alt fiord din Norvegia. Descoperirea inexplicabilă a arbuştilor şi copacilor de corali înalţi de 1-2 m, ca şi a recifelor şi a peştilor-iepure care trăiesc în mod normal în ape mult mai adânci a stârnit un mare entuziasm printre biologii marini. Fiordul este şi unul dintre cele mai bune locuri de pescuit din Norvegia.

O întindere lungă de 50 km de mlaştini şi smârcuri, pe latura nord-estică a fiordului, şi Tautra, o insulă care a devenit rezervaţie de păsări, sunt două puncte importante de popas pentru gâştele migratoare cu picioare roz şi numeroase alte păsări de apă.

Primăvara, peste 20 000 de păsări poposesc pe lângă Trondheimsfjord, inclusiv cocori, păsări cântătoare şi mai multe specii rare. Pădurile din jur adăpostesc o mulţime de păsări de munte cu aspect atractiv, iar în regiunea costală din sud-vest poţi vedea şoimi, vulturi şi forfecuţe.

Trondheimsfjord este legat de Beistadfjord la golfuleţul Skarnsund, deasupra căruia se află unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume, o construcţie spectaculoasă. Zona este deosebit de pitorească – se pot face minunate plimbări pe jos sau călare, iar apele fiordului reprezintă un paradis pentru scufundători şi pescari.

CE ESTE

Un mediu marin şi aviar neobişnuit.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, cu trenul, cu maşina sau cu vaporul, până la Trondheim.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Trondheim.

NU RATA

Micuţa insulă Munksholmen (Raiul Călugărului), unde a fost odinioară o mănăstire benedictină transformată ulterior în închisoare – o destinaţie populară pentru cei din Trondheim, care vin aici să înoate şi să se relaxeze.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există o cursă zilnică de vapor între Bergen şi Kirkenes, care opreşte şi la Trondheim.