fiordul-geirangerfjord

Fiordul Geirangerfjord

Geirangerljord este considerat etalonul fiordurilor – cel mai pitoresc şi mai frumos fiord dintre toate, aflat într-o zonă sublimă. Geiranger face parte din complicatul sistem norvegian de fiorduri, care se întinde pe 500 km de-a lungul coastei vestice, de la sud la nord, pornind de la Stavanger.

Terenul din această zonă a fost modelat de gheţuri şi a creat unul dintre cele mai uimitoare peisaje din lume.

Geirangerfjord este o întindere de apă albastră şi adâncă, lungă de 15 km, care se desprinde din Storijord într-o ravenă şerpuitoare cu escarpamente cristaline de rocă. Panta văii se ridică până la 1 400 m şi coboară la 500 m sub nivelul mării. O serie de cascade spectaculoase cad pe pantele ravenei.

Cele mai cunoscute sunt Şapte Surori şi Peţitorul, aflate de o parte şi de alta a fiordului, faţă în faţă, şi Vălul Miresei, numită aşa deoarece, atunci când o luminează soarele din spate, pare un voal care acoperă stâncile.

Peisajul de aici îţi taie respiraţia – munţi stâncoşi cu vârfuri acoperite de zăpadă, lacuri glaciare, păduri de foioase şi de conifere traversate de râuri. Pe malurile fiordului vei vedea o mulţime de ferme abandonate – rămăşiţe ale vremurilor în care oamenii din regiune încercau să-şi ducă viaţa prin cultivarea solului arid, înainte de dezvoltarea turismului de masă.

Construcţiile acestea dărăpănate se află pe câteva petice de pământ izolate din versantul escarpamentului; unele sunt construite pe pereţi atât de abrupţi, încât nu se poate ajunge acolo decât urcând din barcă pe o scară.

Când fermierii voiau să nu permită accesul perceptorului, pur şi simplu ridicau scara şi se bazau pe natură ca să-i protejeze de autorităţi.

CE ESTE

Cel mai frumos fiord din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul pânâ la Alesund. Apoi mergi cu maşina pe lângă Ornevelen, până la Geiranger.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Geiranger

NU RATA

Turul de Aur – o plimbare pitorească de-a lungul serpentinelor în ac de păr peste Trollveggen, cel mai înalt versant vertical din Europa.

Falezele de la Runde – o Insulă pe care sunt protejate peste o jumătate de milion de păsări de mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Geirangerfjord este unul dintre cele mai vizitate locuri din Norvegia.