Situat pe coasta de vest a Groenlandei, la 250 km nord de Cercul Polar Arctic, fiordul de gheaţă Ilulisat este gura de vărsare în mare a gheţarului Sermeq Kujalleq, unul dintre puţinii gheţari din Groenlanda care ajung la apă.
Este şi unul dintre cei mai rapizi gheţari – se deplasează cu 19 m pe zi – şi unul dintre cei mai activi din lume. Produce în fiecare an circa 35 km3 de gheaţă, adică 10% din producţia de gheaţă a Groenlandei, mai mult decât oricare alt gheţar în afara Antarcticii.
Este un exemplu deosebit pentru o etapă din istoria Pământului: ultima eră glaciară, din Cuaternar.
Combinaţia dintre o uriaşă calotă glaciară şi un râu de gheaţă în mişcare, care pătrunde într-un fiord plin de aisberguri, este un fenomen care poate fi întâlnit numai în Groenlanda şi Antarctica. Ilulissat le oferă cercetătorilor şi turiştilor un acces facil pentru observarea de aproape a limbii gheţarului, aşa cum se revarsă ea din calota de gheaţă în fiordul sufocat de aisberguri.
Amestecul acesta sălbatic şi spectaculos de roci, gheţuri şi apă, ca şi zgomotele sinistre produse de deplasarea gheţii sunt un impresionant spectacol al naturii şi, alături de Luminile Nordului, fac din Ilulissat o destinaţie la care trebuie să ajungi neapărat.
Aurora boreală sau Luminile Nordului este o etalare celestă de nuanţe verzi, galbene şi roşii care te vor vrăji cu frumuseţea lor, atunci când le vei vedea strălucind pe cerul întunecat ca de cerneală, cu stele.
Vara poţi face o excursie nocturnă la fiordul de gheaţă, ca să vezi soarele de la miezul nopţii reflectându-se cu un roşu cald în aisbergurile gigantice, în timp ce savurezi un Martini cu gheaţă adevărată!
CE ESTE
Gheţarul prin care calota glaciară a Groenlandei ajunge la apă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul din Copenhaga la Kangerlussuaq, iar de acolo cu un alt avion până la Ilulissat.
CÂND SĂ TE DUCI
Aprilie-august, pentru soarele de la miezul nopţii.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Ilulissat, pe marginea dinspre mare a fiordului.
NU RATA
Aurora boreală (Luminile Nordului) – un spectacol fascinant de lumini pe cerurile arctice.
TREBUIE SĂ ŞTII
Gheţarul a fost studiat de 250 de ani, iar studiile recente au fost esenţiale pentru înţelegerea fenomenului de încălzire globală.