fenomenul-himera

Fenomenul Himera

Pentru grecii antici, Himera (Chimaera) era un monstru care scuipa foc, cu cap şi labe din faţă de leu, trup de capră şi coadă de şarpe, iar numele acesta a fost legat de multă vreme de locul uimitor unde apar instantaneu flăcări când din fisurile stâncilor sunt emanate gaze.

La Himera ajungi după un urcuş de 30 de minute pe o cărare abruptă şi pe alocuri alunecoasă din parcarea aflată în nordul cătunului Cirali. La poalele muntelui stau risipite rămăşiţele unui templu închinat lui Hefaistos, zeul grec al focului.

Fenomenul la care asişti aici este destul de straniu şi în timpul zilei, dar cel mai bine ar fi să-l vezi noaptea şi de obicei excursiile se fac înainte de apusul soarelui, deşi acest lucru presupune ca la întoarcere să cobori la lumina torţelor.

Gazele sunt emanate datorită proceselor care au loc în adâncul pământului, întrucât placa tectonică anatoliană este strânsă continuu de cele două plăci tectonice din jur, africană şi eurasiatică. Deşi în gaze s-a descoperit metan, compoziţia exactă încă nu este cunoscută; dacă stingi focul, în curând se aprinde din nou.

La circa 3 km spre sud, de-a lungul plajei unde cuibăresc ţestoasele verzi şi caretul sau de-a lungul părţii continentale a Drumului Lician, se află situl străvechi Olympos, cu ruine ce datează din secolul al II-lea î.Hr. şi până în secolul al XII-lea d.Hr., unde vei găsi un teatru antic, o biserică, sarcofage de piatră şi părţi dintr-o villa şi dintr-un apeduct. În afara sezonului turistic, poţi vedea aici animale sălbatice, printre care ţestoase, pescăraşi verzi şi cristei de baltă.

Zona din jur, indusă în Parcul Naţional Olympos Beydaglari, este plină de dealuri împădurite, văi izolate şi vârfuri stâncoase, la înălţimi mai mari poţi zări câteodată veveriţe roşii.

CE ESTE

Un fenomen uimitor, datorită căruia dealurile par să ardă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina, pe traseul marcat „Cirali 7, Yanartas, Chimaera”, din A440, la sud de Antalya, spre Kumluca.

CÂND SĂ TE DUCI

Toamna, în afara sezonului turistic.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kumluca, la 26 km.

NU RATA

Ruinele de la Olympos şi splendida plajă din apropiere

TREBUIE SĂ ŞTII

În timpul zilei, flăcările mai mici nu sunt atât de evidente, aşa că trebuie să ai grijă pe unde calci.