Falezele Helgoland

Insula Helgoland este o ciudăţenie geologică – un bloc de gresie roşie, la 70 km în largul mării, care nu seamănă cu nimic de pe coasta continentală a Mării Nordului.

Datează de la începutul Eocenului şi este mai tânără decât stratul mult mai gros de calcar pe care se află, aceeaşi cretă albă din care sunt alcătuite şi falezele de la Dover, Anglia, şi falezele de pe insulele daneze şi germane din Marea Baltică.

O mie de ani de eroziune au tocit şi au scufundat toate dunele şi terenurile mlăştinoase care odinioară o legau de continent. Numai mica insulă Dune a rămas, o limbă de nisip în largul mării care acum serveşte ca aerodrom pentru Helgoland.

Helgoland este un triunghi care pare că se ridică din apă.

La nord, vest şi sud-vest sunt pereţi de 50 m, ca o linie trandafirie care contrastează cu albastrul de oţel al mării. La sud-vest, ele coboară încă 56 m sub apă. Din acest peisaj spectaculos face parte şi Rezervaţia Naturală Lummenfelsen, habitat de reproducere pentru 2 000 de gării şi mii de gâşte de mare, alce mici şi specii de pescăruş.

La începutul lui iunie poţi să asişti Ia scene impresionante cu pui de garie ce încă nu pot să zboare, aruncându-se de pe stânci de la 60 m şi aterizând nevătămaţi. În capătul nordic al drumului de pe faleză, acolo unde se află un far într-un golf nisipos plin de foci care stau la soare, se află Lange Anna (Anna cea înaltă), un stâlp izolat de gresie roşie, înalt de 47 m.

Climatul face din Helgoland un loc special. Zona beneficiază din plin de avantajele Curentului Golfului, fiindcă nu are o suprafaţă prea întinsă ca să reţină frigul. Cele două plaje lungi, cu nisip fin, de la Dune, seamănă cu plajele din Caraibe, pline de palmieri care se unduiesc spre apele turcoaz.

Este cel mai însorit loc din Germania, iar când temperaturile iarna sunt frecvent mai mari cu 10°C decât în Hamburg, este destul de cald să crească smochine.

CE SUNT

O insulă în Golful German din Marea Nordului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul de la Cuxhaven sau cu un taxi aerian.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cuxhaven – la două ore distanţă.

NU RATA

Mulţimea de nudişti din timpul verii.

TREBUIE SĂ ŞTII

August Hoffman von Fallersleben a scris Deutschland Uber alles în timp ce-şi făcea vacanţa la Helgoland.