Vizibilă de la kilometri distanţă, uimitoarea faleză albă Pamukkale, înaltă de 100 m, este una dintre minunile geologice ale lumii.
Apa din izvoarele termale de pe platoul vulcanic de deasupra iese din pământ bolborosind la o temperatură de 35°C şi curge peste stâncă, depunând în drumul ei carbonat de calciu, care se transformă într-un travertin orbitor de alb când se răceşte şi creează nişte terase şi bazine cu forme ciudate.
Pamukkale înseamnă „Cetatea de bumbac” şi, potrivit legendei, stâncile albe au fost create atunci când titanii şi-au lăsat la uscat recolta de bumbac. De-a lungul miilor de ani, terasele au ieşit în afară din faleză ca nişte uriaşe trepte miraculoase sau ca nişte cascade solide. Oriunde te duci, eşti însoţit de susurul apei.
Din cauza deteriorărilor mai vechi în roca moale şi poroasă, doar câteva terase pot fi vizitate, dar există cărări care îţi permit să vezi zona din toate părţile. În vârful stâncilor te poţi scălda în băile termale ale oraşului, inclusiv în izvorul considerat multă vreme sacru. În timp ce înoţi, o să vezi sub tine apa ţâşnind din pământ.
Acest loc, cu apele lui considerate benefice pentru sănătate, a fost cunoscut de mii de ani, iar ruinele străvechiului Hierapolis, oraş construit iniţial în jurul izvorului, punctează partea de sus a falezei. În apropiere de băi este Plutonium, o grotă sacră închinată zeului lumii subterane. De la grilajul care este aşezat în faţa intrării poţi să auzi zgomotul apelor şi şuierul gazelor toxice care sunt emanate din pământ.
CE ESTE
O faleză de un alb strălucitor cu uimitoare formaţiuni de piatră.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina de la Denizli.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Denizli, la 20 km.
NU RATA
O vizită la băile termale.
TREBUIE SĂ ŞTII
Urcarea pe terase şi în bazine este interzisă.