erzgebirge

Erzgebirge – Munţii Metaliferi

Practic nelocuiţi şi acoperiţi cu păduri dese, Erzgebirge şi-au câştigat numele (Munţii Metaliferi) abia în secolul al XV-lea, când s-au descoperit zăcăminte de argint şi cositor care au adus după ele o mulţime de întemeietori de oraşe şi de sate.

Pe o lungime de 130 km de-a lungul graniţei dintre Germania şi Cehia o să vezi cicatricele a sute de cariere şi mine străvechi, iar bogăţia excepţională pe care au adus-o în regiune aceste resurse se vede în orăşele miniere precum Oberweisenthal, Annaberg-Bucholz, Schneeberg sau Sieffen.

Acum, când bogăţiile subterane s-au epuizat, regenerarea muntelui este protejată prin statutul său de rezervaţie a biosferei, iar peisajul montan de aici este unul dintre cele mai frumoase locuri din Germania căruia i s-a redat frumuseţea naturală.

Ai putea să urmezi traseul de creastă, lung de 197 km, de la KJingenthal până în rezervaţia naturală Vogtland/Erzgebirge. Coline domoale împădurite alternează, cu lande, pajişti colorate şi cursuri liniştite de râu. Este un peisaj plin de viaţă, dar auster, iar izolarea îl face un habitat perfect pentru animale şi plante rare.

Spre capătul traseului, în sud, la Altenberg, munţii sunt mai înalţi. Nenumăratele vârfuri din jurul lui Fichtelberg, înalt de 1 214 m – care are un teleferic splendid , fac din acest sector al muntelui un magnet pentru vizitatori in timpul iernii.

Nu doar că peisajul şi microclimatul au hibernalul aer magic al poveştilor, dar regiunea este celebră şi pentru jucării din lemn, pentru frumoase creaţii din fier forjat şi pentru tot felul de decoraţiuni de Crăciun. Această industrie a pornit din disperarea străvechilor comunităţi miniere, atunci când zăcămintele s-au epuizat.

Acum fiecare industrie locală depinde de dezvoltarea întregii zone din jurul Erzgebirge, de efortul de recuperare a florei şi faunei lui iniţiale: până şi arborii picea, care fuseseră plantaţi ani la rând pentru minerit, au fost înlocuiţi cu foioase, aşa cum a fost la început.

CE ESTE

Un lanţ muntos de o excepţională frumuseţe, vara şi iarna.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul până la Seiffen (nord) sau Oberweisenthal (sud)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar iarna este foarte aglomerat.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Zwickau, la 20-30 km de centrul lanţului muntos.

NU RATA

Seiffen, centrul industriei de jucăm din lemn.

TREBUIE SĂ ŞTII

Reifendrehen (animale de jucărie din inele sculptate de lemn) au rămas unice pentru zona Erzgebirge. La fel sunt şi Spanbaumchen-Stechen (copaci din lemn cu crengi răsucite complicat).