districtul-peak

Districtul Peak

Districtul Peak se întinde de la frumosul oraş Ashbourne, în sud, până la îndepărtatul şi stâncosul district High Peak, la vest de Sheffield. Este primul parc naţional din Anglia şi se întinde pe teritoriul a şase comitate – Derbyshire, Cheshire, Staffordshire, South Yorkshire, West Yorkshire şi Greater Manchester -, dar aproape toată lumea când spune Peaks se gândeşte la Derbyshire.

Peisajul este dominat de stânci – pinaclurile, coloanele şi stâncile de calcar stau peste văi adânci, al căror verde este contrabalansat de pereţii gri-albicioşi de piatră şi de firele şerpuitoare de apă. Punctul central este White Peak, ţinutul calcarului, presărat în tot locul de verdeaţa verde a văilor.

În jurul acestuia se află o zonă argiloasă şi de nisip fin, prin care râuri precum Derwent sau Goyt au săpat văi largi şi netede, iar regiunea este dominată de Dark Peak, un platou de piatră pustiu, sumbru şi ostil – domeniul singuratic al potârnichilor roşii şi al ovinelor robuste.

Aici este şi Roches, ultimul bastion din Munţii Penini, care nu se ridică la mai mult de 518 m, dar a căror siluetă ca un parapet, cu forme ciudate erodate de vreme, este foarte impresionantă.

Piatră se găseşte peste tot, şi în peisaj, şi în arhitectură, dar, în contrast, văile sunt domoale, verzi şi bogate. Dove Dale este o splendidă parte a văii Dove, chiar la nord de Thorpe. Fiecare sector al micului râu de aici este extraordinar de frumos şi poate fi urmat la pas. Din fericire, nu există şosele.

CE ESTE

O suprafaţă mare cu dealuri.

CUM AJUNGI ACOLO

M1 ajunge în estul şi nordul parcului naţional, iar de la joncţiunea drumului 33 cu A57 trece prin Sheffield şi ajunge în nordul parcului, care este traversat de alte drumuri importante.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ashbourne, la 10 km de Dovedale, în sudul districtului Peak.

NU RATA

Mam Tour (Shivering Hill) -panorama de pe pantele dealului şi din vârful lui este uimitoare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Chariotte Bronte a stat la vicariatul Hathersage, în inima districtului, iar vicariatul şi satul au fost amândouă imortalizate în romanul Jane Eyre.