districtul-lacurilor

Districtul Lacurilor

Aflai în nord-vestul Angliei, Districtul Lacurilor (Lake District) este unul dintre cele mai îndrăgite peisaje din ţară şi a fost omagiat în poezie şi în proză – de la Wordsworth la Ransome – sau în artă.

Este cea mai înaltă regiune din Anglia şi povârnişurile ei sunt un loc minunat de drumeţii. Văile în formă de U pornesc ca nişte raze din centrul regiunii şi au fost săpate în stâncă de gheţari în timpul ultimei ere glaciare.

Acolo unde rocile sunt moi, văile şi dealurile sunt line, dar în mijloc, unde rocile sunt vulcanice, orizontul se umple de creste zimţate, rămase în urma frecării cu gheţarii.

Cele mai înalte pante, cum ar fi Scafell Pike, Helvellyn, Skiddaw şi Great Gable, nu sunt pentru începători, fiind foarte dificile, dar zonele mai domoale din apropiere de Windermere sunt mai facile.

Windermere este cel mai mare lac din Anglia, iar Wast Water este cel mai adânc. Windermere, Derwentwater şi Coniston Water sunt frecventate pentru plimbări cu barca şi pot fi foarte aglomerate, dar lacurile mai îndepărtate sunt mult mai liniştite. Ceva mai sus există nişte iezere mai mici, formate în circuri glaciare.

Districtul Lacurilor nu e mare – numai 56 km în partea cea lată -, dar are o mare diversitate de peisaje, de la dealuri domoale la câmpii ierboase şi stânci abrupte, până la lacuri liniştite şi râuri năvalnice de munte, iar continua schimbare a luminii la trecerea norilor peste aceste întinderi face regiunea interesantă şi frumoasă.

CE ESTE

O regiune de o frumuseţe extraordinară şi parc naţional în nord-vestul Angliei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Windermere.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kendal, la 10 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vremea pe înălţimile de aici este de multe ori mult mai rea comparativ cu cea din zonele mai joase.