districtul-lacurilor-din-danemarca

Districtul Lacurilor din Danemarca

Districtul Lacurilor din Danemarca, Sohojlandet, se află în estul peninsulei Iutlanda şi acoperă circa 1 720 km2. Este o regiune care se suprapune în linii mari cu districtul Skanderborg, care a existat până în 1970. Supranumită şi „Ţinutul Mănăstirii”, zona se găseşte pe terenul aflat în Evul Mediu în proprietatea unor mănăstiri.

Azi este o regiune de o frumuseţe deosebită şi de o surprinzătoare diversitate. Relieful este alcătuit din coline domoale, păduri, râuri, bărăgane, dune şi teren cultivat, dar şi dintr-o mulţime de pajişti, terenuri inundabile şi mlaştini. Dar farmecul regiunii este dat, desigur, de cele peste douăsprezece lacuri din zonă.

Cel mai mare este Mosso, care are o lungime de circa 10 km şi a cărui lăţime ajunge în anumite locuri la 2 km. Există puţine modalităţi mai bune pentru a explora Districtul Lacurilor decât cu barca pe apele ca sticla.

Aşa cum în Districtul Lacurilor din Anglia se găseşte şi cel mai înalt munte din ţară, la fel şi regiunea daneză are pe teritoriul său câţiva dintre cei mai înalţi munţi, cum ar fi Ejer Baunehoj, Yding Skovhoj şi Himmelbjerget. Desigur, în această parte a Danemarcei „înalt” este o noţiune relativă.

Himmelbjerget, de exemplu, poate că beneficiază de un supranume precum „Muntele Paradisului” sau „Muntele Cerului”, dar altitudinea lui nu e mai mare de 150 m! Totuşi, cei care se încumetă să urce pe versanţii săi puţin abrupţi sunt răsplătiţi cu peisaje încântătoare – lacul şi regiunea din jur.

De la poalele Muntelui Cerului, pasionaţii de bărci se pot bucura de o croazieră până la Silkeborg la bordul unuia dintre cele mai vechi şi mai elegante vapoare cu zbaturi din lume. Hjejlen – „Fluierarul Auriu” – a fost construit în 1861 şi de atunci străbate apele lacului, purtând anual peste 250 000 de pasageri.

CE ESTE

O regiune plină de lacuri de un farmec deosebit, în Danemarca.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Randers, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar vremea cea mai plăcută e din mai până în august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Skanderborg, oraşul aflat în mijlocul regiunii.

NU RATA

O vizită la Silkeborg, în locul unde a fost găsit „omul din Tolland”, ale cărui fosile au fost păstrate în turbărie.