delta-dunarii

Delta Dunării

Delta Dunării este cea mai mare zonă joasă umedă continuă din Europa, o întindere uriaşă de sălbăticie şi de ape izolate, cu ceruri imense şi peisaje aproape nepopulate. Împărţită de România şi Ucraina, delta s-a format în locul unde apele Dunării se varsă în Marea Neagră. Stuful, care creează insule plutitoare (plauri) sau fixe, domină vegetaţia.

Clasificată în douăsprezece habitate diferite, de la lacuri la câmpii umede şi păduri, în locurile mai înalte, zona a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1991 şi are o importanţă mondială pentru păsări, atât migratoare, cât şi care cuibăresc aici. Peste 300 de specii de păsări au fost înregistrate, printre care cormorani, pelicani, bâtlani, cocori, lebede, şoimi şi ereţi.

Insulele plutitoare sunt ultimul refugiu pentru nurca europeană, pisica sălbatică, vidra de apă dulce şi hermina, ca să nu mai vorbim de uriaşa diversitate de peşte de apă dulce, inclusiv sturioni. Pentru anumite rezervaţii naturale ai nevoie de permis, iar acestea sunt închise în perioada de cuibărit a păsărilor.

Micile sate risipite în jurul deltei sunt la fel de fascinante, nişte microcosmosuri ieşite din timp ele însele. Aceste comunităţi de pescari şi fermieri, în care trăiesc oameni de diverse naţionalităţi -ucraineni, ruşi, lipoveni, bulgari, moldoveni, turci şi găgăuzi – s-au schimbat foarte puţin cu toată trecerea timpului.

CE ESTE

Cea mai mare zonă umedă din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul până la Tulcea, de acolo pe apă până la Sulina, Sfântu Gheorghe sau Crişan. CÂND SĂ TE DUCI

Perioada ideală este mai-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tulcea.

NU RATA

O noapte într-unul dintre satele deltei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Camparea este permisă în aproape orice loc.