defileul-verdon

Defileul Verdon

Defileul Verdon (Gorges du Verdon) este o privelişte spectaculoasă din nordul regiunii Provence. Cunoscut numai de localnici până în 1905, defileul a fost „descoperit” de speologul Edouard Alfred Martel şi a devenit rapid un punct de atracţie turistică.

Apropierea de coasta provensală l-a făcut locul ideal de retragere în timpul verilor caniculare. Cu milioane de ani în urmă, se afla sub apele Mediteranei şi toată regiunea este formată din straturi numeroase de calcar şi coral. După ce zona s-a ridicat în urma mişcărilor tectonice spre nord din Africa, terenul s-a strâns şi a crăpat, permiţând apei şi gheţurilor să se strecoare prin crăpăturile din roca moale şi formând caverne şi râuri subterane ale căror tavane s-au prăbuşit, modelând în final această vale adâncă în formă de V.

Defileul are doar 20 km lungime, dar drumurile care urcă pe cele două pante ale văii sunt atât de şerpuite, încât circuitul complet măsoară peste 130 km. Cel mai celebru punct de observare este Belvedere de la Maline, deşi mai sunt şi alte puncte de oprire în împrejurimi. Drumurile, mai ales cele care înconjoară latura sudică a defileului, sunt pline de curbe strânse şi serpentine, aşa că o modalitate mult mai relaxantă de a aprecia frumuseţea locului este o plimbare pe râu.

Însă principala atracţie a locului o reprezintă falezele stâncoase şi coborâşurile abrupte, foarte căutate de căţărători. Sunt peste 1 500 de trasee de căţărare, majoritatea mult prea dificile pentru începători. De asemenea, sunt trasee de drumeţie prin defileu, cum ar fi Sentier de l’Imbut, Sentier du Bastion sau traseul botezat după cel care a descoperit valea, Sentier de Martel.

Indiferent cum alegi să-ţi petreci timpul în acest loc splendid, nu vei uita curând această experienţă.

CE ESTE

Cel mai mare canion din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Avignon sau Nisa.

CÂND SĂ TE DUCI

Pe vreme bună, vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Castellane, la 12 km.

NU RATA

Priveliştea spectaculoasă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Drumul este periculos.