Defileul Samaria este o spectaculoasă manifestare geologică din vestul Cretei şi este important inclusiv pentru istoria insulei. Este singurul parc naţional din Creta. Această falie din Munţii Albi se întinde pe 16 km şi are o adâncime de 1 250 m.
Mii de ani, cotloanele tainice de aici au constituit ultimul refugiu pentru localnici, dar şi o bază secretă, atunci când erau ameninţaţi de invadatori. Azi cărările mult bătute, dar încă riscante, sunt o destinaţie obligatorie pentru turişti.
În general, lumea ia autobuzul de la Chania până la Omalos, în vârful defileului, după care se urcă în barcă la Agia Rumelia, ca să se întoarcă la Chania. Prima secţiune a drumului este o coborâre abruptă de 1 000 m în mai puţin de 2 km, până la locul numit Scara de Lemn.
Următorii 14 km se parcurg relativ mai uşor, fiindcă se coboară doar 250 m, iar pe secţiunea aceasta ai ocazia să apreciezi peisajul spectaculos şi florile sălbatice. Vechiul sat Samaria, aflat la jumătatea drumului spre fundul defileului, este locul ideal în care poţi să-ţi tragi răsuflarea şi să admiri priveliştile încântătoare, înainte de a începe ultima parte a coborârii spre Porţile de Fier, acolo unde pereţii defileului se îngustează dramatic, lăsând un coridor de numai 3 m lăţime.
Ideal ar fi să faci această drumeţie primăvara târziu, când florile sălbatice sunt în toi: defileul nu este deschis când râul are debit mare, iar în mijlocul verii căldura din defileu e sufocantă. De aceea, e bine să porneşti devreme, ca să faci cele patru-şapte ore, cât durează coborârea, înainte de a se instala canicula.
CE ESTE
Un defileu spectaculos, lung de 16 km, în vestul insulei Creta.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu autobuzul de la Chania până la Omalos.
CÂND SÂ TE DUCI
La sfârşitul primăverii.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Omalos
NU RATA
Priveliştea
TREBUIE SĂ ŞTII
Recomandabil ar fi să ai la tine apă din belşug şi o gustare.