defileul-râului-ardeche

Defileul râului Ardeche

Izvorând din Munţii Ardeche, din departamentul cu acelaşi nume, acest râu scurt curge de la sud la est, în linii mari, şi se varsă în Ron la câţiva kilometri de Pont St-Esprit.

Cel mai pitoresc sector este între acest punct şi Vallon-Pont-d’Arc, acolo unde curge vijelios prin Gorges de l’Ardeche. În zona aceasta se găseşte unul dintre cele mai aspre peisaje din Franţa, cu faleze care ajung în anumite locuri şi la 300 m înălţime.

Pe anumite porţiuni, pereţii defileului sunt de un alb orbitor, iar în altele au diverse nuanţe de ocru. Unul dintre cele mai interesante locuri este Pont d’Arc, aflat aproape de intrarea în defileu – un arc de 60 m peste râu, mărturie a faptului că mii de ani acesta a curs pe aici prin grote subterane, până când eroziunea a slăbit plafoanele acestora, care s-au prăbuşit.

Într-o bună zi, inclusiv acest ultim arc va cădea în râul care l-a creat. Cel mai bine se vede defileul de pe şoseaua care merge paralel cu el, pe deasupra falezelor, unde există din loc în loc puncte de observare precum Belvedere de Gournier.

Alte efecte ale eroziunii apei poţi să vezi şi în preajma defileului, în nenumăratele peşteri pline de stalagmite, cum ar fi Aven d’Orgnac, la câţiva kilometri spre sud, sau Grotte de la Madeleine, la care poţi ajunge din şoseaua de pe faleză.

CE ESTE

Un defileu de clacar, lung de 32 km, în sud-estul Franţei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Orange sau Avignon.

CÂND SA TE DUCI

Primăvara sau toamna, dar pentru plimbări cu caiacul pe râu, ideal e in mai şi iunie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Vallon Pont Arc, la 5 km.