defileul-macocha

Defileul Macocha

Este o splendidă regiune din Carstul Morav, cu o multitudine de peşteri, râuri subterane şi văi nesfârşit de adânci. Cele mai cunoscute locuri de aici sunt peştera Punkva şi defileul Macocha, aflat la nord de Brno, pe înălţimile Drahanska.

Defileul Macocha – în cehă Propast Macocha, „defileul mamei vitrege” – mai este cunoscut şi ca Abisul Macocha. O parte din frumuseţea lui vine din faptul că este format dintr-un plafon prăbuşit al unei peşteri subterane, care a format o „groapă luminoasă” prin care lumina se strecoară în abisul de dedesubt.

Originea numelui se găseşte în secolul al XVII-lea într-o legendă care vorbeşte despre un văduv care locuia cu fiul lui. După ce s-a recăsătorit, noua lui soţie i-a dăruit un fiu, dar, din dorinţa de a scăpa de cel vitreg, ea l-a aruncat în prăpastie. Din fericire, el a căzut în nişte copaci şi a fost salvat de tăietori de lemne. Auzind ce s-a întâmplat de la tăietorii de lemne, sătenii din Vilemovice au aruncat-o pe mama vitregă în prăpastie, unde a murit.

Defileul este o dolină, adică o depresiune adâncă de prăbuşire, cea mai adâncă din Europa Centrală. Calcarul din care este compusă are o vechime de 350-380 de milioane de ani, iar în zonă au fost descoperite peste 1 000 de peşteri.

Regiunea este înglobată în Rezervaţia Naturală Punkva şi nu este deschisă pentru vizitare, dar turiştii pot vedea interioarele şi frumoasele stalactite şi stalagmite de la Punkva plimbându-se pe râul cu acelaşi nume, care curge prin fundul defileului Macocha.

Poţi face o excursie pe apele verzi ale acestuia cu o şalupă care te va purta prin peşterile Macocha şi Katerina, din apropiere, oprindu-te deasupra încăperii Masaryk.

CE ESTE

Un defileu natural de calcar.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, trenul sau autobuzul până la Bratislava sau Brno, apoi pe E461 până la Lipuvka, după care pe 374 până la Blansko şi mai departe spre Vilemovice, care se află în Carstul Morav.

CÂND SÂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Brno, la 40 km.

NU RATA

Peştera Balcarka.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1805, undeva lângă Brno, Napoleon, impăratul Francisc I al Austriei şi ţarul Aleksandru I al Rusiei au purtat bătălia de la Austerlitz, una dintre cele mai sângeroase bătălii ale epocii.