defileul-alpin-wimbachklamm

Defileul alpin Wimbachklamm

Alpii Bavarezi, aflaţi în sud-estul Germaniei, la graniţa cu Austria, sunt prin definiţie nişte munţi romantici. Din câmpurile cu văi ţesute în toate nuanţele de verde se ridică vârfurile lor acoperite de zăpadă. Versanţii abrupţi sunt plini de păduri dese, iar după fiecare stâncă apar o cascadă, un petic de grohotiş sau şiruri dese de larice, molid, pin şi fag.

În mijlocul acestui peisaj bucolic, protejat el însuşi pentru imaculata lui frumuseţe în interiorul Parcului Naţional Berchtesgaden, cu o suprafaţă de 210 km2, se găseşte Wimbachklamm, un defileu pietros, desprins dintr-o dramă wagneriană.

Wimbachbrucke, unde poţi ajunge cu autobuzul sau cu maşina, este una dintre principalele intrări în parc. Înăuntru, plăteşti o sumă modică pentru vizitarea defileului şi urmezi traseul care duce în Wimbachklamm şi din nou la suprafaţă. Aproape imediat, după vreo două cotituri, eşti asurzit de tumultuosul torent al râului Wimbach. Cărarea e acum o scară de lemn atârnată de pereţii stâncoşi.

Prin crăpături ţâşnesc izvoare de munte, iar pereţii se îngustează tot mai mult, până când ajung doar o ravenă care urcă şerpuit spre înălţimi impunătoare. Exact atunci când urcuşul devine la fel de epuizant pe cât este de splendidă priveliştea, râul dispare dedesubtul albiei de piatră şi trebuie să mai urci încă 2 km până să ajungi la un povârniş ceva mai domol, după care intri într-o pastorală alpină de păduri şi râuri şerpuitoare care te duc la cabana numită (spiritual) Wimbachschloss, unde te poţi răcori pe timpul verii.

După 10 km de mers, vei avea nevoie.

Wimbachklamm are intensitatea dramatică a celor mai bune poezii şi librete germane. Este un peisaj german clasic, deosebit de friunos.

CE ESTE

Un defileu alpin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu autobuzul/maşina până la Wimbachbrucke, din Ramsau sau Berchtesgaden.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie/octombrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ramsau, la 3 km.

NU RATA

Valea stâncoasâ unde Wimbach intră în subteran.

TREBUIE SĂ ŞTII

la cu tine un volum de poezii de Goethe sau Schiller.