craterul-meteoritic-nordlinger-ries

Craterul meteoritic Nordlinger Ries

La nord de Dunăre, în districtul bavarez Donau-Ries, se află depresiunea Nordlinger Ries. Este craterul de impact al unui meteorit care a căzut în această regiune cu aproape 15 milioane de ani în urmă, cu o formă circulară ce are 25 km diametru.

Fundul craterului se află la 100-150 m de buza acestuia, iar oraşul Nordlingen, înconjurat şi el de un zid medieval circular, perfect conservat, se află chiar în mijlocul craterului.

Până în 1960 se credea că Ries e de origine vulcanică. Abia atunci oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi precise de şoc metamorfic datorate impactului cu un meteorit. Temperatura înaltă cauzată de impact a provocat laminări şi suduri în calcar, formând tectite identificabile prin fragmentele sticloase de material topit.

Dar proba covârşitoare a fost descoperirea coezitului, o varietate de cuarţ care apare numai când o forţă de puterea unui meteorit dă naştere unor deformaţii microscopice în minerale. În timpul acestei descoperiri, ei şi-au dat seama că vechea biserică din Nordlingen era şi ea construită dintr-o bucată mare de coezit.

Turiştii pot vedea povestea căderii meteoritului şi alte detalii geologice ulterioare la Muzeul Craterului Ries din Nordlingen.

Dar pentru o idee mai clară despre impactul colosal, poţi merge la 12 km sud de Nordlingen, unde buza craterului, lângă satul Monschdeggingen, se ridică într-un afloriment abrupt pe care poţi vedea prin iarbă ridicături stâncoase ce conţin coezit şi tectite.

De aici poţi avea o viziune a naturii care este mult prea puternică pentru meditaţii lejere; este pur şi simplu uimitoare.

CE ESTE

Un uriaş crater de impact meteoritic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul/trenul până la Nordlingen.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nordlingen, aflat cam la 12 km din orice punct al buzei craterului.

NU RATA

Biserica din oraşul medieval şi turla Sankt Georg, făcută din coezit.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nordlingen este înfrăţit cu Wagga Wagga din Australia.