craterele-lui-laki

Craterele lui Laki

Laki, sau Lakagigar, care înseamnă „craterele lui Laki”, este o imensă fisură vulcanică la sud-est de gheţarul Vatnajokull, cel mai mare gheţar din Europa. Falia are o lungime de circa 25 km şi este punctată de vreo sută de conuri vulcanice, cel mai mare având înălţimea de 100 m.

Această cicatrice a Pământului, care seamănă cu o tăietură încă nevindecată, se întinde spre sud-vest printr-un peisaj pustiu, din altă lume – lavă bazaltică cenuşie-roşcată, înveselită un pic de nuanţa verzuie a lichenilor şi muşchiului.

Într-o ţară care nu duce lipsă de spectacole vulcanice, craterele adormite şi liniştite de la Laki rămân în continuare un punct de atracţie. Fiindcă Laki are un trecut exploziv care a rămas întipărit în mintea islandezilor pentru totdeauna.

În 1783, această fisură a erupt cu o ferocitate incredibilă, aruncând în aer 15 km3 de bazalt lichid şi creând cel mai mare câmp de lavă produs vreodată după o singură erupţie. Dar ce era mai rău abia a urmat. Pe când lava s-a aşternut încet pe sol, în aer s-a ridicat un nor de gaze ucigaşe. Norul acesta, un amestec letal de fluor şi dioxid de sulf, a omorât 50% din populaţia Islandei.

A urmat o foamete groaznică, din cauza căreia au murit vreo 10 000 de islandezi, cam o cincime din populaţie. Dimensiunile tragediei au fost atât de mari, încât autorităţile daneze, care administrau Islanda, chiar plănuiau să evacueze populaţia rămasă în zonă în Jutlanda.

Din cauza poziţiei sale izolate şi a naturii terenului de aici, o excursie la Laki trebuie bine planificată. Câmpurile de lavă sunt însă relativ uşor de parcurs, iar îndrăzneţii pot face plimbări pe versanţi călare sau cu bicicleta.

Indiferent de mijlocul de transport, excursia te va răsplăti cu peisaje spectaculoase şi vei avea sentimentul că eşti mai aproape atât de forţele creatoare ale planetei, cât şi de istoria poporului islandez.

CE ESTE

O fisură vulcanică de-a lungul căreia se află numeroase cratere.

CUM AJUNGI ACOLO

Există o cursă de autobuz din Kirkjubaejarklaustur, care face cam trei ore.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kirkjubaejarklaustur

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu există posibilitatea de a te caza la Laki.