cote-d'alabâtre-coasta-de-alabastru

Cote d’Albâtre – Coasta de Alabastru

Câte d’Albâtre (Coasta de Alabastru) nu e de fapt o coastă de alabastru, ci o linie de faleze de calcar pe coasta Normandiei, la vest de Dieppe.

Ele sunt alcătuite din aceeaşi formaţiune cretoasă din Cretacic din care sunt compuse şi Şapte Surori (Seven Sisters) sau Falezele Albe (White Cliffs) de la Dover, de partea cealaltă a Canalului Mânecii. S-au format cu peste 65 de milioane de ani în urmă din scheletele fosile a miliarde şi miliarde de creaturi care trăiau în apele puţin adânci ale mării.

Odinioară, acopereau aproape toată Marea Britanie, dar şi azi se întind din nord, la Yorkshire, până în sud, la Paris Basin. Creta este atât de comună în această zonă, încât coasta de hinterland este numită Pays de Caux, de la cuvântul normand care înseamnă „cretă“.

Principalele oraşe de pe coastă sunt Fecamp şi Etretat, unde se găsesc şi cele mai spectaculoase formaţiuni. Faleza vestică, Falais d’Aval, a fost sculptată de valuri ca un arc, numit Porte d’Aval. Din vârful ei, turiştii pot vedea şi alte formaţiuni stâncoase, printre care l’aiguille – acul -, o coloană înaltă ce se ridică din mare. Mai sunt şi alte arce, precum Porte d’Amont şi Manneporte. La reflux, turiştii pot trece pe sub aceste arce.

Zona a fost foarte îndrăgită de impresionişti, dar şi de alţi pictori, printre care Degas şi Matisse, care au pictat în multe rânduri falezele şi regiunea din jurul lor. Printre conexiunile literare se pot enumera Victor Hugo şi Guy de Maupassant, care asemăna Porte d’Aval cu un elefant care îşi afundă trompa în mare.

Vara este plin de turişti, dar iarna este un loc spectaculos şi singuratic, de unde poţi privi valurile sfărâmându-se de stânca falezelor.

CE ESTE

O întindere de faleze de cretă şi frumoase formaţiuni stâncoase.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Dieppe sau Le Havre.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Fecamp, la 20 km.

NU RATA

O plimbare pe sub Porte d’Aval.

TREBUIE SĂ ŞTII

Falezele sunt sfărâmicioase şi există pericolul prăbuşirii de stânci.