Într-o ţară plină de remarcabile creaţii vulcanice, una dintre cele mai neobişnuite este Maelifell. Este un con incredibil de perfect care se ridică în mijlocul unui deşert de cenuşă vulcanică. A fost creat de o erupţie produsă dedesubtul gheţarului Myrdalsjokull, din sudul Islandei. Conul este alcătuit din tuf, un amestec de cenuşă solidificată şi alte reziduri vulcanice, şi are o înălţime de 200 m.
Cu vreo 10 000 de ani în urmă, Myrdalsjokull, cel mai sudic gheţar al Islandei şi al patrulea ca mărime, a slăbit puţin strânsoarea lui de gheaţă cu care ţinea conul Maelifell, lăsând la vedere în soarele Islandei micul lui vârf ascuţit.
În consecinţă, conul misterios s-a acoperit de un strat subţire de muşchi. Această specie de muşchi, grimmia, din încrengătura Bryophyta, este doar una dintre cele 500 de specii care reprezintă un mare procent din vegetaţia relativ neinteresantă a Islandei, alcătuită din 1 300 de specii de plante.
Grimmia creşte pe soluri vulcanice şi are o discretă nuanţă gri-argintie. Dar acolo unde solurile sunt umede, aşa cum se întâmplă pe Maelifell, capătă o culoare verde strălucitoare.
CE ESTE
Un con vulcanic.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu autobuzul până la Kirkjubaejarklaustur din Reykjavik faci cinci ore.
CÂND SĂ TE DUCI
Primăvara sau toamna.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Kirkjubaejarklaustur
NU RATA
Cascada Skogafoss, de la Skogar – 62 m înălţime.
TREBUIE SĂ ŞTII
La Maelifell poţi ajunge doar pe jos sau cu o maşină cu tracţiune integrală.
Înconjurate de prăfosul deşert Maelifellsandur, poalele conului vulcanic sunt scăldate de numeroase râuri şi pâraie cu multe braţe, care izvorăsc din Myrdalsjokull. Este un peisaj ce pare nepământean, dominat de Maelifell, conul verde şi tăcut.
Maelifell nu a mai erupt de 10 000 de ani, suficient de mult timp ca şi cei mai conservatori vulcanologi să-l considere stins. Dar ceva mai la sud, încă acoperit de gheaţa din Myrdalsjokull, este Katla, unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda. Ultima oară a erupt în 1918, iar specialiştii consideră că nu va trece mult până la următoarea erupţie.