coasta-litorala-kerry

Coasta litorală Kerry

Pe hartă, sud-vestul Irlandei seamănă cu o serie de pumnale care înjunghie Oceanul Atlantic. Aceasta este Kerry, locul unde nişte peninsule ascuţite se aruncă în golfuri cu apă adâncă şi unde peisajul aspru este îndulcit de căldura plăcută a Curentului Golfului.

Aproape toate pantele stâncoase sunt acoperite de verdeaţă, iar la adăpostul stâncilor găseşti o explozie de flori sălbatice şi păduri de foioase. Kerry este o legendă de frumuseţe liniştită care se întinde de la estuarul Shannon până la capătul vestic al golfului Bantry, iar satele şi oraşele de aici – Tralee, Dingle, Killarney, Skelligs şi Sneem – marchează geografia imaginaţiei poetice internaţionale.

Verdele intens al coastei Kerry se opreşte brusc în lumina aurie a Atlanticului, unde vremea schimbătoare aduce adesea patru anotimpuri într-o singură zi.

Din oraşul de provincie Tralee, spectaculoasa coastă cu faleze negre şi pustii înaintează spre golfuri cu nisip părăsite precum Ballybunion sau Ventry, spre porturi liniştite precum cel din oraşul Dingle şi spre fâşii de pământ precum Inch sau Annascaul – protejate ca sanctuare de viaţă sălbatică, dar a căror atmosferă inspiră acelaşi calm şi celor care le vizitează.

Peninsula Dingle Gaeltacht, acolo unde se vorbeşte gaelica, se află chiar în vârf, vizavi de Great Blasket Island, care se găseşte la circa 5 km în larg şi este cel mai vestic punct al Europei.

Sudul coastei Kerry este cunoscut în toată lumea pentru lacurile Killarney şi Ring of Kerry, un circuit de 179 km în peninsula Uibh Rathach (Iveragh). Este o regiune cu golfuri izolate care se ridică până spre cei mai înalţi munţi ai Irlandei, Macgillicuddy’s Reeks, ale căror flancuri nordice coboară vertiginos până la colierul albastru do lacuri legendare din Killarney.

Poţi să iei un ponei şi să te plimbi 10 km de la Kate Kearney’s Cottage, prin sălbatica şi stâncoasa râpă Dunloe; sau poţi să iei o barcă de la Cahersiveen sau Ballinskelligs până la Skellig Islands, în rezervaţia unde trăiesc 20 000 de perechi de corbi de mare albi.

CE ESTE

O linie de coastă a cărei frumuseţe este protejată prin statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Shannon, Cork sau Kerry, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Tralee (in nord), Killarney (în centru) şi Sneem (în sud) sunt puncte bune de pornire din zonă.

NU RATA

Peninsula Dingle.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ring of Kerry este extrem de aglomerat vara.