coasta-jurassic

Coasta Jurassic

Acest sit, primul din Anglia înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, cuprinde 152 km de coastă care păstrează amintirea a 185 de milioane de ani din Triasic, Jurasic şi Cretacic, adică toate perioadele erei mezozoice.

Se întinde de la Orcombe Rocks, în East Devon, până la Studland Bay şi Poole în West Dorset. Secţiunile expuse ale dealurilor arată o evoluţie aproape continuă a formaţiunilor stâncoase în era mezozoică. De trei sute de ani încoace, regiunea a contribuit enorm la ştiinţele pământului prin siturile cu fosile şi configuraţia geomorfologică clasică a coastei.

Perioada triasică se vede de la Exmouth la Lyme Regis, cea jurasică de la Lyme Regis la Swanage, iar cea cretacică de la Studland Bay la portul Poole.

în regiune trăiesc multe animale sălbatice – mari colonii de cioc-întors, gâşte Brent cu piept negru, corcodei şi chire arctice mici pe plaja Chesil. Fluturii de Dorset din familia hesperide pot fi văzuţi printre orhidee-păianjen, genţiane, varză sălbatică şi guşa porumbelului. Aici se extrag de mult şisturi argiloase, iar piatra din Portland, Beer şi Purbeck a fost folosită la construcţii.

Coasta Jurassic, în special Lyme Regis şi Charmouth, care au avut o textură argiloasă, scăldată încet de apele mării, a fost perfectă pentru păstrarea de cochilii, oase şi chiar ţesuturi ale unor creaturi preistorice. Imaginează-ţi ce entuziasm a stârnit descoperirea unor amoniţi verzi sau a formaţiunii Belemnite Marl, cu fosile de vertebrate şi nevertebrate marine şi terestre şi chiar amprente de picior vechi de 197 de milioane de ani.

CE ESTE

152 km de coastă în sudul Angliei, a cărei eroziune a descoperit straturi geologice străvechi şi fosile.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul din Londra (Paddington) până la Poole, Dorchester sau Honiton, sau cu maşina de la Londra pe M3/A303 până la Honiton.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând (în lunile de vară este aglomerat).

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bridport, la 2,4 km.

NU RATA

Portland – o mică insulă legată de Weymouth printr-o şosea şi laguna Fleet, pe plaja Chesil.

TREBUIE SĂ ŞTII

Între Abbotsbury şi Chesil Beach este o micuţă capelă nefolosită, pe un deal numit St Catherine, unde fetele nemăritate vin în luna noiembrie să se roage pentru a primi un soţ.