coasta-dalmată

Coasta Dalmată

Pietroasa linie de coastă a Dalmaţiei este o întindere superbă de peste 1 780 km de golfuri întreţesute, canale şi intrânduri, întrerupte de o complexă reţea de peste o mie de insule. Se întinde de-a lungul malului estic al Mării Adriatice, de la insula Rab, în nord-vest până la golful Kotor, în sud-est, cu un hinterland care are abia 50 km în zona cea mai lată.

Sunt aici sute de plaje neatinse, şapte parcuri naţionale şi câteva dintre cele mai frumoase sate şi oraşe medievale din Europa. Din spaţiu, Adriatica este cea mai albastră pată de pe planetă.

Fiecare insulă are farmecul ei personal. Falezele pietroase şi albe, de calcar, ale pustiei insule Kornati, „Robinson Crusoe”, contrastează izbitor cu albastrul de cobalt al mării. Krapanj, celebră pentru bureţii ei, este un paradis liniştit pentru o vacanţă izolată. Hvar este locul unde poţi vedea vedete, iar plaja de pe Brac este renumită printre surferi.

Insula verde şi deluroasă Korkula este locul unde s-a născut Marco Polo, iar frumoasele păduri de pe Mjlet sunt parc naţional.

Extraordinara complexitate geologică a liniei de coastă dalmate este rezultatul „concordanţei”. Acolo unde se întâmplă ca două benzi de rocă să meargă paralel cu coasta, cea din exterior poate fi mai dură decât cea din interior.

Suprafaţa celei dure crapă în punctele slabe, permiţându-i apei să se strecoare pe acolo şi să dizolve roca mai moale din interior. Aşa se formează insuliţe şi golfuri cu intrări înguste, caracteristice, iar insulele se rup apoi de continent.

În 2006, Croaţia a fost desemnată „Destinaţia anului” de revista National Geographic, iar Coasta Dalmată are o reputaţie din ce în ce mai solidă de „nouă rivieră”. Cu blândul său climat mediteraneean, frumuseţea magică şi istoria ei fascinantă, e simplu să înţelegi de ce.

CE ESTE

O linie de coastă frumoasă şi variată, şi o populară destinaţie de vacanţă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Zagreb.

Cu o cursă internă până la Split sau Dubrovnik sau cu trenul expres până la Split.

Feribotul de coastă Jadrolimja face curse între Dubrovnik şi Rijeka.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik.

NU RATA

Dubrovnik, pe care Byron l-a numit „perla Adriaticii”. Cele două lacuri interconectate cu apă sărată de pe insula Mjlet – Malo Jezero şi Veliko Jezero – şi mănăstirea benedictină din secolul al XII-lea.