coasta-cantabrica

Coasta cantabrică

Ascunsă pe coasta sudică a golfului Biscaya, Cantabria oferă peisaje extrem de diferite pe o suprafaţă foarte mică. În nord, fâşia de coastă cu dealuri joase are o lăţime de cel mult 10 km, iar falezele ei se prăbuşesc spectaculos în apele mării, iar în sud terenul se înalţă rapid spre Cordillera Cantabrica.

Colinele domoale sunt separate de văi ale râurilor care se termină în rias – văi inundate formate la sfârşitul erei glaciare, după ridicarea nivelului mării. Sedimentele aduse de râuri au creat unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, de exemplu Laredo.

Cantabria face parte din aşa-numita „Spanie Verde“ – caldă, ca efect al Curentului Golfului, şi bogată în vegetaţie, datorită ploilor mult mai frecvente decât în interiorul uscat – şi este un frumos loc de vizitat în orice perioadă a anului. Printre vedetele regiunii se află şi Parcul Natural Dunele Liencres, cea mai mare întindere continuă de dune de nisip din Spania, unde se găsec o mulţime de plante tipice regiunilor nisipoase şi o mulţime de fluturi.

O parte din coastă, între San Vicente de la Barquera şi Comillas, este protejată ca Parcul Natural Oyambre, şi aici se găseşte şi estuarul Ria de la Rabia, pe ale cărui terenuri umede cuibăresc mii de păsări în timpul verii.

CE ESTE

O frumoasă linie de coastă din nordul Spaniei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Santander.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Santander.

NU RATA

Plaja Laredo