cirque-de-gavarnie

Cirque de Gavarnie

Pe înălţimile Pirineilor, în interiorul Parcului Naţional Pirinei, chiar sub graniţa dintre Franţa şi Spania, Cirque de Gavarnie este un amfiteatru natural spectaculos, în formă de potcoavă, care se mândreşte cu cea mai înaltă cascadă din Europa – 422 m.

Săpat în stânca Pirineilor de un gheţar străvechi, circul este plin de morene periculoase, iar fundul văii, săpat de gheţar şi de râul care trece prin albia ei, e încărcat de stânci mari, unele de dimensiunea unei case, rămase în urmă după retragerea gheţarului.

Pe măsură ce te apropii de baza cascadei, pădurea se răreşte şi îţi permite să priveşti versanţii înalţi din jurul tău. Unsprezece dintre munţii care înconjoară amfiteatrul se ridică la peste 3 000 m şi de aici poţi vedea şi crestele ascuţite care despart Franţa de Spania.

Gavarnie era odinioară pe traseul pelerinilor care plecau din Franţa la Santiago de Compostela şi acum există câteva trasee foarte bune de plimbare sau de drumeţie în vale şi în jurul ei, de unde vei vedea peisaje spectaculoase şi eventual animale sălbatice precum ibexul spaniol, simpaticele marmote fluierătoare şi păsări precum acvila aurie, vulturul bărbos, vulturul pleşuv sur, viesparul, brumăriţa de munte, fâsa de pădure, stăncuţa alpină şi corbul, în valea râului poţi vedea mierla de apă şi fluturaşul de stâncă sau poţi auzi bufniţa mică şi ciocănitoarea neagră.

Vara sunt şi fluturi deosebiţi.

CE ESTE

Cel mai spectaculos circ glaciar din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe pitoreasca şosea D921 până In satul Gavarnie, apoi cu catârul sau pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

La începutul verii pentru flori, în prima jumătate a Iui septembrie pentru păsări.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Luz-St-Sauveur, la 20 km.

NU RATA

Breche de Rolande, o spărtură de 100 m într-una dintre crestele de deasupra circului, făcută,s-ar spune, de nepotul lui Carol cel Mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Terenul de la baza circului poate fi periculos de moale când cascada are debit maxim.