cascada-trummelbach

Cascada Trummelbach

Adânc în valea Lauterbrunnen, Trummelbach îşi sapă drumul prin versanţii Schwarze Munch. Acest râu poartă aproape toată apa provenită din gheaţa de pe munţii Eiger, Munch şi Jungfrau, într-o serie uimitoare de cascade învolburate.

La începutul verii, când topirea gheţii este la apogeu, până la 20 000 de litri de apă rece ca gheaţa curg aici în fiecare secundă. Şapte dintre cele zece cascade curg prin nişte canioane asemănătoare unor peşteri şi aici au fost săpate tuneluri pentru a permite accesul vizitatorilor.

Există un lift care duce pe o porţiune de drum în versantul muntelui, apoi la cascadă ajungi prin tuneluri şi pe scări. Zgomotul este asurzitor şi simţi cum pereţii tunelului vibrează din cauza apelor care se izbesc in ei. Punctul de observare de deasupra este în locul în care cascada intră In munte, apoi este o cărare care urmează traseul cascadei, în munte, acolo unde se adună apele cascadei, ca să iasă în final spre un alt punct de observare, unde apele se prăvălesc afară.

Lauterbrunnen se întinde pe 4 km şi în drumul tău spre Trummelbach o să mai treci pe lângă Staubbachfall, o cascadă ca un fir de apă ce se prăbuşeşte cu putere pe versantul de deasupra satului. Nu e nici pe departe aşa de spectaculoasă ca Trummelbach, dar merită să faci un ocol ca s-o vezi.

Şi valea merită să fie explorată: din fundul ei o să poţi admira versanţi abrupţi de calcar, râpe bogat împădurite, alte cascade şi munţii spectaculoşi care se ridică deasupra tuturor.

CE ESTE

O serie de căderi de apă care îşi fac loc prin versanţii muntelui.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul din Interlaken până la Lauterbrunnen, apoi pe jos sau cu autobuzul.

CÂND SĂ TE DUCI

Cel mai bine e aprilie-iulie. Din noiembrie în martie, accesul la cascade este oprit.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Interlaken, la 11 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tunelurile şi treptele sunt ude şi alunecoase.