cascada-reichenbach

Cascada Reichenbach

Cele cinci căderi de apă care alcătuiesc cascada Reichenbach curg de la o înălţime totală de 250 m, iar cascada de sus este una dintre cele mai lungi cascade individuale din Alpi. Cascadele de jos, acolo unde zgomotul produs de prăbuşirea apelor pe stânci este copleşitor, se află la mică distanţă de sat, dar o călătorie cu trenul funicular la cascade trebuie neapărat făcută, pentru că acesta trece chiar pe deasupra lor.

În şapte minute, te urcă 244 m. O cărare îngustă duce până deasupra cascadelor, unde e mult mai linişte decât jos. De la un adăpost din munte porneşte o altă cărare care te duce la câteva puncte bune de observare, de unde poţi vedea cascada spectaculoasă şi valea Hasli.

Cascada arată superb la sfârşitul primăverii şi începutul verii, pentru că apele se învolburează, stropesc şi se prăvălesc pe stâncile negre lucioase până în defileu, iar vălurile de vapori se ridică precum fumul.

Dar cascada este cunoscută şi pentru conexiunea ei cu literatura: de cealaltă parte a ei, unde se poate ajunge pe un mic podeţ, este o stea albă care marchează locul în care Sherlock Holmes şi profesorul Moriarty – din romanul lui Conan Doyle The Adventure of the Final Problem – s-au luptat înainte de a cădea amândoi în „cazanul în clocote”.

CE ESTE

Una dintre cele mai înalte cascade din Alpi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul funicular de la Willingen.

CÂND SA TE DUCI

Funicularul operează de la jumătatea Iui mai la începutul lui octombrie. Mai-iulie este perioada ideală pentru a admira cascada.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Meiringen, la 2 km.

TREBUIE SA ŞTII

Festivalul anual Sherlock Holmes are loc pe 4 mai.