cascada-krimml

Cascada Krimml

Unul dintre cele mai importante puncte de atracţie din Austria este cascada Krimml, în partea de vest a Parcului Naţional Hohe Tauern. Krimml este cea mai mare cascadă din Europa şi se numără printre primele opt cascade din lume ca mărime.

Apele ei cad pe o lungime de 380 m în trei căderi dramatice, toate peste 100 m, conectate prin cataracte învolburate. Incredibilul tunet al apelor care se prăvălesc cu 7 m3 pe secundă este cu adevărat şocant.

Krimml curge printr-o vale îngustă împădurită, din inima unei regiuni glaciare extrem de frumoase din estul Alpilor – sunt aici peste 300 de munţi cu înălţimi care depăşesc 3 000 m, inclusiv cel mai înalt vârf din austria, Grossglockner, de 3 798 m.

O zecime din suprafaţa parcului Hohe Tauern este acoperită de gheaţă, munţii sunt permanent acoperiţi de zăpadă, iar iarna durează uneori şi opt luni.

Traseul lung de 4 km, care te poartă până deasupra cascadei la izvorul râului Salzach, trece printr-un peisaj uimitor de munţi şi păduri, pe care îl vezi printr-o peliculă de vapori aruncaţi în aer de forţa cascadei Krimml şi care se adună în nori imenşi.

În anumite locuri, drumul este foarte abrupt, iar parcurgerea traseului durează circa o oră şi jumătate. Totuşi merită să perseverezi ca să ajungi la punctul de observare Bergerblick – o să fii recompensat cu un sentiment uimitor de împlinire şi nişte privelişti superbe.

Iarna, versanţii de deasupra satului Krimml se transformă într-o destinaţie populară de schi, iar cascada îngheaţă devenind o bizară curgere nemişcată de gheaţă.

CE ESTE

Cea mai mare cascadă din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Salzburg sau Innsbruck. Cu maşina sau cu trenul până la Zell am See, încă 50 km. De la Zell am See la Krimml e preferabil să iei trenul cu aburi.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara este superb.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Krimml, la 4 km.

NU RATA

Franz-Josefs-Hohe, cel mai frumos punct din zonă, pe buza gheţarului Pasterze, cel mai lung gheţar din Alpii de est. La est de Hohe Tauern se află imaculata vale Rauris, unde trăieşte o colonie de vulturi cu barbă (zăgani) ale căror fecale fac ca lichenii care cresc pe stânci să aibă o culoare roşie aprins.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cascada Krimml este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Austria, aşa că fii pregătit să vezi o mulţime de lume. Cei mai mulţi nu se obosesc să urce până sus – când o să ajungi la Bergerblick, i-ai lăsat în urmă aproape pe toţi.