caretul-zakynthos

Caretul, Zakynthos

Dintre cele opt specii de ţestoase marine care mai înoată azi în oceanele lumii, caretul (Caretta caretta) este cea mai mare. Această ţestoasă poate fi uşor recunoscută după capul său mare, carapacea maronie-roşcată şi culoarea galbenă de pe partea ventrală; caretul cântăreşte în medie peste 100 kg şi are 120 cm lungime.

Grecia este singura ţară din Europa unde cuibăresc aceste ţestoase, iar animalele din această specie ameninţată cu dispariţia şi-au făcut cea mai mare colonie pe plajele nisipoase ale golfului Laganas din insula Zakynthos.

Se ştiu puţine lucruri despre viaţa ţestoaselor marine, mai ales despre masculi. Ştim că trăiesc în jur de 60 de ani, că ajung la vârsta de reproducere la 30 de ani şi că, dintre toate ţestoasele marine, caretul face cele mai lungi migraţii.

Fălcile lor puternice pot sfărâma uşor hrana, alcătuită în principal din scoici şi meduze. Femelele care cuibăresc pot fi monitorizate, obţinându-se astfel informaţii despre rutele de migrare, dar masculii nu ies niciodată din apă.

Noaptea, din iunie până în august, femela caret se târăşte pe plajă şi depune circa 200 de ouă într-un cuib adânc de 40-60 cm pe care îl acoperă cu nisip cald. Acest proces este repetat de patru ori pe sezon. După aproximativ opt săptămâni, puii eclozează şi îşi fac loc prin nisip şi se îndreaptă spre mare. După acest moment, viaţa lor e necunoscută, până când, 30 de ani mai târziu, femelele revin pe aceeaşi plajă să depună ouă.

În 1999, în sudul insulei Zakynthos s-a înfiinţat un parc naţional marin care să protejeze circa 6 km de plaje separate, pe care vin anual să depună ouă cam 900 de ţestoase. Din păcate, din 2004, administraţia parcului şi-a încetat activitatea şi au avut loc atât de multe încălcări ale legilor de protecţie, încât Comisia Europeană a dat sancţiuni autorităţilor din Grecia care par să considere că turismul este mult mai important decât protejarea acestor zone de reproducere care au o importanţă crucială.

CE ESTE

Singurul loc de cuibărit din Europa pentru ţestoasa Caretta caretta.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu vaporul pe insulă, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru sezonul de reproducere a caretului, în perioada iunie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Keri.

NU RATA

Peşterile Albastre de la Capul Skinari; castelul veneţian din Bohali; mănăstirea Sf Gheorghe de la Gremna; insulele Strofadia, la 35 km de Zakynthos.

TREBUIE SĂ ŞTII

Printre numeroasele restricţii care se aplică în zonele protejate se numără interdicţiile de a naviga şi de a practica sporturi acvatice în apele lor.