câmpul-de-gheţari-jostedalsbreen

Câmpul de gheţari Jostedalsbreen

Jostedalsbreen este cel mai mare gheţar din Europa, un masiv platou de gheaţă de peste 480 km2, lung de peste 60 km, cu gheaţă groasă de 600 m. Câmpul de gheaţă acoperă aproape jumătate din teritoriul Parcului Naţional Jostedal, o superbă zonă sălbatică de pe coasta vestică a Norvegiei, între Sognefjord şi Nordfjord – două dintre cele mai mari fiorduri din lume.

Aici vei vedea unul dintre cele mai impresionante decoruri din lume, creat de mii de ani de activitate glaciară permanentă.

Câmpul de gheaţă este un incredibil labirint de crevase adânci şi de înălţimi îngheţate. Sunt 22 de ramuri (sau braţe) care pornesc din platoul de gheaţă şi mai mulţi gheţari separaţi. Cele mai accesibile braţe sunt Briksdalsbreen, Kjenndalsbreen şi Nigardsbreen – o plimbare în acest ţinut de poveste, de-a lungul crevaselor albăstrii, cu pereţi netezi de gheaţă ridicându-se deasupra capului tău, te impresionează mai mult decât orice altceva.

Gheţarii sunt un uimitor fenomen natural – o masă de gheaţă care se deplasează constant şi neabătut pe câmpul îngheţat, smulgând în drumul ei roci şi sedimente şi scobind văi tot mai adânci pentru un flux nesfârşit de apă care iese de sub el, adunându-se în lacul glaciar cu apă de un verde lăptos, cu aspect ireal.

Jostedal are o diversitate uimitoare de decoruri, la fel ca şi câmpul de gheaţă – văi cu păduri liniştite de anini şi mesteceni, vârfuri golaşe de munte, morene cu nisipuri mişcătoare – Fabergstolsgrandane, alcătuit din sedimente depozitate de râurile care curg pe una dintre văile gheţarului.

Când mergi pe cărările pe care odinioară treceau fermierii cu turmele lor de animale, ţi se pare că treci prin ţări şi anotimpuri diferite. Iar când ajungi la câmpul de gheaţă, simţi că te afli pe altă planetă.

CE ESTE

Un decor festiv dintr-o lume a gheţii.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Oslo sau Bergen, cu avionul până la Sogndal, apoi cu autobuzul până la Jostedal, sau cu maşina/autobuzul/trenul, plus feribotul până la Sogndal. Cel mai simplu ajungi la Jostedal cu „autocarele gheţarului”, care circulă des şi fac legătura intre toate oraşele din zonă şi Jostedal.

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui mai până pe la mijlocul lui septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Sogndal.

NU RATA

Ramnefjellsfossen, neoficial a treia cascadă din lume ca înălţime, care cade de la 818 m alimentată de apele câmpului de gheaţă din Jostedal.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există crevase ascunse foarte periculoase. Nu trebuie să te plimbi, să te caţeri sau să schiezi pe gheţari fără să ai un ghid.