aurora-boreală

Aurora boreală

Aurora boreală este spectacolul de lumini organizat de natură – râuri strălucitoare de lumină colorată care umplu cerul nopţii.

O imagine uluitoare, însă o parte din frumuseţea aurorei vine din natura ei efemeră. Niciodată nu poţi fi sigur că o s-o vezi, iar când o s-o vezi, nu vei şti la ce fel de spectacol să te aştepţi. Uneori aurora poate fi un nor diafan, dezamăgitor de monocrom. Alteori este o cortină de lumină colorată psihedelic.

Acest remarcabil fenomen SF are o explicaţie la fel de SF.

Se produce atunci când particule încărcate electric care circulă cu viteze de până la 1 200 km/sec pe aripile vântului solar sunt capturate de câmpul magnetic al Pământului. Când particulele sunt atrase în jos, către poli, ajung în ionosferă şi se ciocnesc cu gazele din atmosferă. Aceste ciocniri produc fotoni – particule de lumină care strălucesc în nuanţe de roşu, verde, albastru şi violet.

Rezultatul este un spectacol de culoare pe cer, numit auroră australă, în emisfera sudică, şi auroră boreală sau Luminile Nordului, în nord.

Aurora apare deasupra polilor în aşa-numitele ovale aurorale. Aceste ovale se lăţesc spre sud când vânturile sunt mai puternice, dar cel mai adesea aurorele se observă la latitudini mai mari de 65° N, zonă în care intră şi Islanda.

Cel mai bine poţi vedea aurora în nopţile geroase şi senine de iarnă, lungi şi întunecate, departe de luminile oraşului. Deşi vizual sunt spectaculoase, luminile aurorei sunt mai slabe decât lumina stelelor, aşa că, dacă nu poţi vedea stelele, sigur n-o să vezi luminile nordului.

CE ESTE

Un spectacol atmosferic de artificii electrice.

CUM AJUNGI ACOLO

Ca să vezi aurora boreală din Islanda trebuie să ajungi la Reykjavik.

CÂND SÂ TE DUCI

Cea mai bună perioadă este octombrie-martie, iar momentul ideal este sfârşitul toamnei.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Du-te cât poţi mai departe de oraşe şi de luminile lor.

NU RATA

Valea Haukadalur, la 193 km nord de Reykjavik, unde se află Marele Geysir.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi găsi pe internet „prognoza” aurorelor – caută Spaceweather. Cerul Islandei nu se întunecă suficient ca să vezi aurora aproape niciodată în timpul verii.