arhipelagul-svalbard

Arhipelagul Svalbard

Îndepărtatul arhipelag Svalbard este în interiorul Cercului Polar Arctic, în punctul unde Curentul Golfului se scufundă în adâncuri. Insulele sunt un tărâm îngheţat de munţi golaşi, gheţari, fiorduri şi peşteri de gheaţă, locuite în egală măsură de urşi polari şi de oameni (cam câte 2 500 din fiecare).

Svalbard este cea mai nordică parte a teritoriului norvegian, la 565 km de nordul continentului, cam la jumătatea drumului spre Polul Nord. Probabil era cunoscut de vikingi încă din secolul al XII-lea, dar oficial a fost descoperit de William Barents în 1596.

În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, Spitzbergen, cea mai mare dintre insule, a devenit o importantă zonă de staţionare pentru baleniere, dar şi pentru vânătorii de balene. Până în secolul XX, populaţia de balene a scăzut atât de mult încât locuitorii insulei au început să se ocupe cu extracţia de cărbune. Azi încă există o comunitate mică de mineri.

Arhipelagul este compus din trei insule mari – Spitzbergen, Nordaustlandet şi Edgeoya şi numeroase insule mai mici, care acoperă o suprafaţă de circa 61 000 km2 din care 60% este gheaţă. Majoritatea celor 2 500 de locuitori ai insulei Spitzbergen stau în cea mai importantă aşezare, Longyearbyen; celelalte insule sunt rezervaţii naturale, în care locuiesc doar oameni de ştiinţă.

O excursie la Svalbard este o experienţa unică şi plină de recompense. Poţi să-ţi testezi rezistenţa într-o expediţie la cort prin mijlocul sălbăticiei, să îţi încerci îndemânarea la mersul cu sania trasă de câini, să explorezi peşterile de gheaţă de sub gheţari, să te plimbi cu snowmobilul, să schiezi, să călăreşti sau să te plimbi cu barca.

Sigur vei întâlni urşi polari care se plimbă liniştiţi prin zonă şi care uneori ajung şi prin aşezările de aici. Insulele sunt un paradis pentru vulpi polare, reni, morse şi foci. Poţi ieşi cu barca în larg, ca să vezi balene, delfini şi foci, iar vara poţi admira miile de păsări marine, inclusiv papagali de mare care se adună pe faleze pentru a cuibări.

CE ESTE

O îndepărtată sălbăticie arctică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Oslo sau Tromso până la Longyearbyen, sau pe o navă de croazieră într-o excursie de grup organizată de o agenţie turistică. Serviciul Rezervaţiei Svalbard organizează drumeţii, excursii cu schiurile sau cu snowmobilul.

CÂND SĂ TE DUCI

Turun se organizează pe tot parcursul anului, dar dacă vrei să beneficiezi din plin de lumina zilei, ideal ar fi in perioada aprilie-august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Longyearbyen

NU RATA

Complicatul labirint de piatră („gogoşile”) de la Kvadehuksletta, pe coasta vestică a insulei Spitzbergen, rezultat al unui fenomen natural extraordinar, numit muşuroiul de ger.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cercetătorii au ales insula Svalbard ca loc sigur pentru depozitarea seminţelor din toată lumea. A fost săpat un tunel în stâncă şi acolo s-a construit o încăpere securizată, în care sunt depozitate mostre din aproape toate specule posibile, ca să fie păstrate pentru eventualitatea producerii unei catastrofe viitoare, cum ar fi încălzirea globală.