Legendarul tărâm al vampirilor este înconjurat de munţi stâncoşi, iar cei mai înalţi şi mai sălbatici sunt Alpii Transilvaniei – bariera dintre Transilvania şi sudul României. Au peste 2 000 m înălţime, cu vârfuri care depăşesc 2 500 m, şi sunt arcul cel mai îndepărtat şi mai impresionant făcut de lanţul Munţilor Carpaţi în Europa Centrală.
Alpii Transilvaniei (sau Carpaţii Meridionali) sunt una dintre cele mai slab dezvoltate regiuni din Europa, care se întinde pe o lungime de 260 km de la râul Prahova, spre vest, până la râul Timiş. Pantele line ale munţilor coboară spre Transilvania într-o idilă romantică de văi pline de flori şi izvoare cristaline, în care se găsesc castele de poveste (inclusiv Bran); oile pasc liniştite şi satele medievale de lemn stau cuibărite pe dealuri.
În contrast izbitor, faţa sudică a muntelui este tăiată aflorimente de calcar, sfâşiată de ravene şi acoperite de păduri ameninţătoare de pin unde urşii, râşii şi vulpile sunt încă stăpâni. Din valea Prahovei poţi urma pe stâncile erodate ale masivului Bucegi, unde minunii animalele sălbatice, vulturii se roteze deasupra capului tău şi singurii oameni pe care îi vei întâlni sunt. Ciobanii.
Pe Piatra Craiului, uimitor de frumoasă o creastă de calcar ascuţită ca o lamă , există o cărare periculoasă de 18 km lungime care trece prin locuri impresionante, cu văi adânci în care se găsesc grote şi defileuri, şi ajunge în inima muntelui, la masivul Făgăraş şi muntele Moldoveanu, cel mai înalt dintre vârfuri, cu 2 544 m.
La vest de Făgăraş este uimitoarea privelişte a Parcului Naţional Retezat, unde terenul a fost transformat de glaciaţiuni în vârfuri masive, lacuri glaciare, râuri şi păduri virgine. Bucuria de a explora Alpii Transilvaniei vine din aura lor de izolare, din contrastele pitoreşti şi din senzaţia că te întorci în timp, în Evul Mediu.
CE SUNT
Locurile prin care a călcat contele Dracula.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Bucureşti.
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-octombrie (în afară de cazul când vrei să practici sporturi de iarnă), iernile sunt extrem de reci.
CELE MAI APROPIATE ORAŞE
Braşov, Zărneşti, Sibiu, Petroşani.
NU RATA
Sighişoara, loc înscris în Patrimoniul Mondial – un oraş medieval impresionant cu bastioane şi turnuri fascinante.
TREBUIE SĂ ŞTII
Cuvântul Transilvania vine din latinescul trans silva, care înseamnă „peste pădure”.