alpii-berchtesgaden

Alpii Berchtesgaden

Parcul Naţional Berchtesgaden, aflat în sud-estul extrem al Bavariei şi pe graniţa cu Austria, este singurul parc naţional alpin din Germania şi este foarte cunoscut printre amatorii de plimbări, drumeţii şi căţărări.

Pe teritoriul lui se află masivul Watzmann, al treilea munte ca mărime din ţară, şi Konigsee, un superb lac glaciral. Văile glaciare sunt acoperite cu pădure deasă şi sunt separate de defileuri adânci, în timp ce albia văii e plină de terenuri agricole pastorale.

Aşa cum sugerează şi numele său, Konigsee (Lacul Regelui) era frecventat de familia regală bavareză şi este şi acum un loc popular de recreere. A rămas liniştit, pentru că singurele ambarcaţiuni permise aici sunt cele electrice; apele lui sunt considerate cele mai curate din Germania.

Este o suprafaţă de 5,2 km2 de superbă apă limpede care reflectă munţii ce îl înconjoară din toate părţile, iar sportul cel mai important practicat aici este canotajul. Deasupra lacului se ridică versanţii impunători ai masivului Watzmann, o provocare destinată numai alpiniştilor cu experienţă.

Parcul naţional, care se întinde pe o suprafaţă de 210 km2, a fost declarat Rezervaţie a Biosferei UNESCO în 1990, datorită reliefului său alpin şi animalelor din regiune, precum vulturul pleşuv sur, vulturul bărbos, acvila aurie, capra neagră, vulpea roşie şi căprioara.

Pentru multă lume, plimbarea favorită este urcuşul pe muntele Kehlstein, Înalt de 1 835 m. Celebru în special pentru că aici se afla centrul de comandă al lui Hitler şi Cuibul Vulturului, vârful muntelui oferă privelişti uimitoare asupra văii.

CE SUNT

O regiune muntoasă din sud-estul Bavariei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Munchen.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Berchtesgaden, la 5 km.

NU RATA

Priveliştea din vârful muntelui Kehlstem.

TREBUIE SĂ ŞTII

Urcuşul pe Watzmann este foarte dificil şi nu ar trebui să fie încercat decât de alpiniştii care au nivelul necesar de pricepere.