abisul-de-apă-maelstrom

Abisul de apă Maelstrom

Fictivul Maelstrom, inventat de maestrul poveştilor de groază Edgar Allan Poe, chiar există în realitate. Este cel mai feroce dintre puternicii curenţi mareici din apele care se zbat în jurul Insulelor Lofoten, din nordul Norvegiei.

Stâncosul arhipelag Lofoten intră direct în Atlantic, separat de continent de Vestfjord, o strâmtoare adâncă de 40-60 m şi largă de 5 km.

De două ori pe zi, mareea face apele din Vestfjord să se întoarcă în curentul principal, stârnind acel Maelstrom (numit de localnici Moskstraumen) – vârtejuri mari de apă care se răsucesc cu o viteză de până la 6 noduri. Moskstraumen este unul dintre cele mai puternice vârtejuri din lume, o imagine uimitoare, care te fascinează şi te înfricoşează în egală măsură.

„Cei care navighează la vreme nepotrivită sunt traşi deodată în hăuri rotitoare”, scria Olaus Magnus, un cartograf suedez din secolul al XVI-lea, iar în 1591, arhivarul oraşului nota: „(…) valurile şi talazurile (…) se rostogolesc mari cât munţii”.

Printre localnici circulă poveşti dramatice despre Moskstraumen – sunt recunoscători că există şi îl tratează cu cel mai mare respect. Pentru că, deşi a luat multe vieţi, tot el este acela care aduce marile bancuri de peşte de care a depins întotdeauna existenţa insularilor.

În afară de experienţa incredibilă a Maelstromului, pe Insulele Lofoten poţi să te bucuri de cele mai pitoreşti frumuseţi din Norvegia şi aici poţi admira atâta aurora boreală (Luminile Nordului), cât şi soarele de la miezul nopţii.

Poţi să te plimbi pe plajele albe de nisip şi să te caţeri pe munte, bucurându-te de senzaţia încântătoare de libertate şi de spaţiu, admirând privelişti minunate, sau poţi să explorezi coastele abrupte cu barca, minunându-te de priceperea cu care pescarii reuşesc să plutească pe apele zbuciumate.

CE ESTE

Un abis rotitor de apă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până ia Oslo, apoi cu o cursă internă până la Svolvaer sau Leknes. Sau urcă pe vaporul care face legătura între Bergen şi Kirkenes. Sau cu maşina, trenul ori avionul până la Bodo, apoi cu feribotul până la Moskenes sau cu vaporul până la Svolvaer.

CÂND SĂ TE DUCI

Ca să vezi aurora boreală, ideal e în perioada septembrie-aprilie. Pentru soarele de la miezul nopţii, din mai până în iulie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Svolvaer, Sorvagen, Leknes.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cuvântul maelstrom a fost introdus de Edgar Allan Poe în povestirea O coborâre în Maelstrom, publicată în 1841. Povestirea este inspirată de Moskstraumen. Acesta l-a inspirat şi pe Jules Verne când a scris 20 000 de leghe sub mări. Dar ambii autori descriu incorect fenomenul ca pe un singur vortex.