zona-salbatica-mosquitia

Zona sălbatică Mosquitia

Mosquitia este o zonă sălbatică situată în extremitatea estică a Hondurasului. Străjuită de munţii Rio Platano la vest şi Rio Coco la sud, este o regiune vastă, de 84 000 km2, reprezentând cam o cincime din suprafaţa Hondurasului, cu o incredibilă diversitate ecologică: mlaştini de coastă, lagune, păduri tropicale, râuri şi savane montane.

Numai un călător aventuros ar trebui să pornească în explorarea regiunii Mosquitia – aici chiar eşti departe de drumurile bătute, căci în zonă nu există şosele, iar mâncarea şi cazarea sunt foarte modeste.

Poţi merge peste tot pe râu într-o canoe tradiţională, cioplită în lemn, cu pluta ori pe jos, pe cărări înguste din junglă. Fiecare cotitură a râului îţi va aduce o altă surpriză, iar o călătorie aici este o experienţă senzorială copleşitoare: culori vii, sunete ciudate şi parfumuri tropicale.

În Mosquitia există cinci rezervaţii distincte. Zona din jurul muntelui Rio Platano, o fâşie întinsă de pădure tropicală aproape virgină, este rezervaţie a biosferei înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. În 1996 a fost trecută pe lista locurilor ameninţate cu dispariţia în încercarea de a păstra intacte ultimele rămăşiţe de pădure tropicală primară din America Centrală.

În bazinul Rio Platano, pădurea tropicală arată aşa cum probabil arătau toate pădurile la începutul lumii, iar petroglifele de pe stâncile enorme atestă o civilizaţie străveche. Oamenii trăiesc în această regiune de cel puţin 3 000 de ani; există şi o legendă foarte convingătoare despre existenţa unui fabulos oraş pierdut, Ciudad Blanca.

În Mosquitia trăiesc amerindieni, iar între ei, animalele lor şi natură există o armonie senină. Totuşi, metodele tradiţionale ale agriculturii de subzistenţă nu mai pot face faţă cerinţelor populaţiei, nici presiunilor externe. Nepreţuitul mod de viaţă al amerindienilor este serios ameninţat, pe măsură ce pământul le este tot mai secătuit de resurse.

CE ESTE

Sălbăticie tropicală şi cultură amerindiană.

CÂND SĂ TE DUCI

Temperatura se încadrează constant între 25-28°C, dar în apropierea oceanului poate varia. Decembrie-aprilie, august şi septembrie sunt luni uscate, cel mai bun timp de vizitare. Sezonul uraganelor este iunie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor internaţional până la La Ceiba sau Tegucigalpa, apoi cu un zbor de legătură până la Puerto Lempira sau Palacios.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Capitala regională este Puerto Lempira. Poţi ajunge în rezervaţie din Palacios sau Brus Laguna.

NU RATA

Proiectul de salvare a ţestoaselor Plaplaya, pentru ţestoase luth, cea mai mare specie de ţestoase din lume, care poate ajunge până la 3 m lungime şi 900 kg.

După un drum de trei ore, de la Plaplaya la Raista, ajungi la o crescătorie de fluturi, de unde se exportă specii rare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Filmul The Mosquito Coast, bazat pe un roman de Paul Theroux, în care au jucat River Phoenix şi Harrison Ford, este povestea unei familii de americani care încep o nouă viaţă în regiunea Mosquitia din Honduras.