vârful-pico-duarte-insula-hispaniola

Vârful Pico Duarte, insula Hispaniola

Cordillera Central este un uriaş lanţ muntos, vechi de 60 de milioane de ani, aflat pe insula Hispaniola. Munţii pornesc din Haiti şi trec graniţa până în mijlocul Republicii Dominicane. Sunt cei mai înalţi şi cei mai frumoşi munţi din Caraibe. Pico Duarte este cel mai înalt vârf, cu toate că înălţimea lui e subiect de controverse – de obicei se consideră că ar avea 3 175 m, dar măsurători recente l-ar fi redus la 3 087 m. Oricum, o înălţime impresionantă.

Pico Duarte traversează graniţa dintre parcurile naţionale Armando Bermudez şi Jose del Carmen Ramirez, o zonă protejată cu suprafaţa de 795 km2. Vârful lui Pico Duarte este cu doar câţiva metri mai înalt decât al fratelui său, La Pelona.

Aceste vârfuri gemene sunt separate doar de o superbă trecătoare alcătuită dintr-o pajişte alpină de iarbă crescută în tufe, Valle de Lilis, care în zori străluceşte de un strat subţire de chiciură.

Traseul de 23 km care duce spre vârful muntelui este foarte aventuros: trebuie să traversezi vaduri de râuri cu ape cristaline, păduri tropicale dense, cu palmieri, ferigi, avocado sălbatic, bananieri şi banyani, pline de animale mici, câteodată de mistreţi, şi vei fi înconjurat de păsări exotice, printre care papagalul hispanic şi emblema dominicanilor, Dulus domenicus (corbul hispanic de palmier).

La altitudini mari o să ieşi din pădure şi o să te trezeşti în mirosul puternic de pin spaniol, pe măsură ce te apropii de Aguita Fria, izvorul a două dintre cele mai lungi râuri din Republica Dominicană – Yaque del Norte şi Yaque del Sur.

De aici poţi să admiri imaginea spectaculoasă a întregii insule Quisqueya („mama tuturor tărâmurilor”, în limba indienilor taino). Numeroşi dominicani consideră că ascensiunea pe acest munte mitic este un rit esenţial de trecere.

CE ESTE

Vârf de munte.

CUM AJUNGI ACOLO

Santo Domingo, Santiago şi Puerto Plata au aeroporturi internaţionale. Există zboruri directe din Europa sau Americi. Din Haiti poţi veni pe uscat.

CÂND SĂ TE DUCI

Republica Dominicană are tot anul temperaturi cuprinse între 28-31°C.

În munţi, temperatura cea mai ridicată este de 24°C şi în general oscilează între 12 şi 21°C. În zori poate fi foarte rece, chiar sub 0°C. Decembrie-martie e perioada cea mai uscată, potrivită pentru alpinism.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Santo Domingo (apoi cu un autobuz ajungi la Jaracoboa, la vreo 35 km de traseul de drumeţie).

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de permis de acces în parc şi nu poţi vizita fără ghid. Campingul este permis, dar turiştilor li se cere să folosească locurile existente de campare şi vetre de piatră pentru foc şi, desigur, să-şi cureţe mizeria.

Deşi există adăposturi de-a lungul traseelor standard, probabil te vei simţi mai confortabil în cortul tău. Ar fi o idee bună să-ţi iei tablete de purificare a apei sau un filtru, dacă ai de gând să bei apă de pe munte.