valea-vinales

Valea Vinales

Greu de crezut că valea Vinales, loc ireal de frumos înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, întinsă pe o suprafaţă de 132 km2 în nord-vestul Cubei, a fost odinioară un platou perfect plat.

Azi, din albia roşiatică a văii se ridică peste tot movile uriaşe, cu pante abrupte, acoperite cu vegetaţie de junglă (mogotes), ca nişte gigantice căpiţe verzi.

Topografia văii, cu acest aspect incredibil de preistoric, este rezultat al carstificării, un extraordinar fenomen geologic care a avut loc acum sute de milioane de ani în urma dizolvării straturilor calcaroase de către apele subterane.

În cele din urmă, din suprafaţa originară nu au mai rămas decât nişte movile stâncoase, perforate impresionant de caverne adânci şi crăpături prin care curge apa. Restul a fost pur şi simplu dizolvat. În afară de ceva similar în Vietnam, nicăieri în lume nu vei vedea un decor carstic precum în Vinales.

Microclimatul particular al mogote-lor este atât de diferit, încât pe fiecare colină cresc alte specii de plante şi animale, multe dintre ele endemice. Printre numeroasele specii de pin, ferigă şi palmier, există şi o mică zonă unde mai creşte „fosila vie“ Palma Corcho (palmierul de plută, Microcycas calocoma), cu o vechime de peste 250 de milioane de ani.

Farmecul unic al văii Vinales vine şi din cultura rurală tradiţională. Puţine lucruri s-au schimbat aici de sute de ani, atât în cultivarea pământului, cât şi în stilul de viaţă. Principala cultură de aici este tutunul, iar campesinos (ţârani-agricultori) folosesc şi acum metode străvechi de cultivare şi îngrijire.

Satul lor pitoresc formează un contrast izbitor cu stilul arhitectural colonial fin-de-siecle al majorităţii construcţiilor cubaneze. Diversitatea etnică a oamenilor care trăiesc aici este reprezentativă pentru toată cultura cubaneză, iar regiunea şi-a păstrat minunata bogăţie de tradiţii specifice.

CE ESTE

Peisaj carstic din Jurasic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Havana şi de acolo cu autobuzul sau taxiul 180 km.

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul uscat, noiembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pinar del Rio, la 40 km.

NU RATA

Gran Caverna de Santo Tomas, la 16 km vest de Vinales, cu peste 46 km de galerii subterane şi încăperi pline de stalactite şi stalagmite, lacuri şi râuri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu încerca să faci drumeţii de unul singur, se ştie că mulţi oameni au dispărut aici. Peisajul este înşelător şi te poţi rătăci foarte uşor, ajungând să rămâi fără apă.