reciful-de-corali-din-pillory-beach-grand-turk

Reciful de corali din Pillory Beach, Grand Turk

Istoria ne spune că in prima expediţie transatlantică, din 1492, Cristofor Columb a ajuns şi pe Pillory Beach. Azi, uimitor, plaja este aceeaşi întindere de nisip alb, neatins, la marginea unor ape limpezi şi turcoaz, ca pe vremuri.

Zona Pillory Beach se întinde de-a lungul malului vestic al insulei Grand Turks, capitala administrativă a insulelor Turks şi Caicos. Numai opt din acest grup de 40 de insule caraibiene, relativ nedezvoltate, sunt locuite. Ele sunt înconjurate de un recif de corali, al treilea ca mărime din lume, lung de peste 300 km şi lat de 100 km.

Aici poţi vedea unele dintre cei mai impresionante recife din Caraibe, iar Turks şi Caicos îşi merită reputaţia de loc superb pentru scufundări. Dar zona Pillory Beach este considerată de multă lume drept cel mai bun dintre ele. Unul dintre cei mai mari pereţi de coral, Marele Canion Caraibian, se află la doar 300 m în largul insulei; există 15 locuri de scufundare la doar 10 minute înot.

Din apele puţin adânci din apropierea plajei, reciful se prăbuşeşte brusc până la 2 000 m, în Columbus Trench, un uriaş pasaj subacvatic care separă Turks de Caicos. Pereţii acestei gropi sunt punctaţi de puţuri, caverne, rafturi şi tuneluri, iar coridorul este străbătut de o superbă diversitate de viaţă marină, rătăcind prin grădini de corali în nuanţe delicate.

În afară de scufundări, navigaţie, snorkelling şi pescuit la adâncime, pe Pillory Beach poţi să te relaxezi şi să urmăreşti în depărtare delfini şi, din când în când, câte o balenă cu cocoaşă.

CE ESTE

Un recit de corali.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă directă de avion până la Providenciales (Turks şi Caicos). De acolo sunt zboruri zilnice până la Grand Turk.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cockburn Town, la 2 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Ianuarie-aprilie, dacă vrei să vezi migraţia întregii colonii de 2 500 de balene cu cocoaşă. Vârful de sezon este decembrie-iunie.

NU RATA

Grădina de coral negru, o raritate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Plaja face parte dintr-o arie de conservare – Parcul National Marin Columbus Landfall.