recifele-sudice,curacao

Recifele sudice, Curacao

Curacao este o insulă cu climat de savană, situată în afara centurii uraganelor, în largul coastelor Venezuelei. E cea mai mare dintre Antilele Olandeze, renumită pentru spectaculoase partide de scufundare în recife şi înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru arhitectura sa colonială şi multiculturalismul vibrant.

Insula e complet încercuită de un lanţ de recife de corali, vechi de milioane de ani. Coasta nordică este stâncoasă, cu puţine plaje şi curenţi oceanici puternici, dar apele de pe partea sudică, ferită de vânt, sunt minunat de calme. Această întindere de coastă lungă de 54 km, cu intrânduri adăpostite şi plaje mici de nisip ascunse în golfuleţe stâncoase, are peste 80 de locuri de scufundsat, şase dintre ele numărându-se printre cele mai bune din lume.

De-a lungul recifului, numit de localnici „marginea albastră”, fundul mării se adânceşte brusc, uimitor de aproape de mal (la mai puţin de 100 m), aşa că partea sudică a recifului a devenit cea mai bună zonă de scufundare din Caraibe.

Văi line coboară spre uimitori pereţi de coral, spre vechi epave şi spre miriadele de creaturi marine care trăiesc în apele calme şi limpezi, cu o vizibilitate de peste 30 m. Masive formaţiuni de corali care abundă în peşti tropicali coboară până la adâncimea de 40 m, iar scufundările de perete şi de grotă sunt superbe.

Parcul Subacvatic Curacao se întinde pe 19 km de-a lungul coastei sudice şi a fost înfiinţat în 1983 pentru a proteja coralii moi şi bureţii de ravagiile produse de poluare şi pentru a asigura sănătatea recifului, ca şi susţinerea numeroaselor vietăţi marine.

CE ESTE

insulă semi-deşertică, înconjurată de un recif de corali.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor direct din SUA sau Amsterdam până la aeroportul internaţional Hato, la 12 km nord-vest de Willemstad.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Octombrie-decembrie sunt luni cu ploi moderate.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Willemstad

NU RATA

Klein Curacao, insuliţă idilică, cu ţestoase de mare şi delfini; peşterile Hato – formaţiuni calcaroase neobişnuite, cu petroglife străvechi ale indienilor caiquetios şi o colonie de lilieci fructivori.

TREBUIE SĂ ŞTII

Curacao, Bonaire şi Aruba sunt cunoscute ca insulele ABC. Curacao are o istorie tulbure, mai ales Willemstad, fost centru al comerţului cu sclavi; acest trecut se vădeşte atât în cultura, cât şi în arhitectura locului.