păsări-colibri-trinidad

Păsări colibri, Trinidad

Indienii caribi numeau Trinidadul „Tărâmul păsărilor colibri”. Şi, într-adevăr, nu există loc mai bun pentru a admira aceste creaturi mititele şi gălăgioase. Odată ce ai apucat să le vezi, e imposibil să nu cazi pradă farmecului lor. Chiar şi numele lor sunt irezistibile: smaraldul cu coadă albastră, topazul-rubiniu, mango cu piept negru, violetul de miere, manakinul cu cap auriu ori safirul cu barbă albastră.

E imposibil să nu fii captivat când îi vezi ţâşnind de colo-colo ca nişte nestemate vii.

Păsările colibri pot zbura incredibil de repede, cu până la 40 km/h şi în orice direcţie (lateral, cu spatele, chiar şi cu burta în sus), pot să stea nemişcate în aer, bătând din aripi de 80 de ori pe secundă. Se hrănesc cu insecte şi nectar şi au un metabolism atât de rapid, încât zilnic trebuie să consume o cantitate de hrană reprezentând de două până la de trei ori greutatea lor.

Ciocul lung şi încovoiat e special conceput pentru a putea pătrunde adânc în cupa florii preferate, ca să adune şi ultimul strop de nectar.

Culorile intense şi strălucitoare ale penajului sunt o iluzie. În realitate sunt verzui sau maronii, însă felul diferit în care refractă lumina creează iluzia de nuanţe fantastice. În ciuda aparenţei fragile, păsările colibri sunt destul de rezistente ca să supravieţuiască în diferite climate, de la deşertul Arizona până la limita zăpezii în Anzi.

Dezavantajul dimensiunii e suplinit prin agresivitate – se ştie că pot ataca şi păsări de pradă.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru a le fotografia este Centrul Natural Asa Wright, o rezervaţie naturală cu suprafaţa de 80 ha. Nici măcar nu e nevoie să te mişti – stai pur şi simplu pe balcon, lăsându-te sedus de frumuseţea lor.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse internaţionale sau poţi zbura de pe o altă insulă din Caraibe până la aeroportul internaţional Piarco, la 23 km de Port-of-Spain.

CÂND SĂ TE DUCI

Temperaturile sunt constante tot timpul anului. Decembrie-mai e perioada cea mai uscată, iunie-august e cea mai umedă. Situarea în afara centurii uraganelor asigură o climă fără accente severe.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Arima, la 11 km, sau Port-of-Spain, la 38 km.

NU RATA

Lacul de Smoală (Pitch Lake), unul dintre cele trei lacuri bituminoase din lume, aflat în sud-vestul insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Numai turiştii cazaţi la Centrul Asa Wright au voie să se plimbe neînsoţiţi. Vizitatorii de o zi sunt escortaţi în grup. În afară de autobuze şi taxiuri, poţi să vizitezi insula cu un microbuz cu 25 de locuri, cu destinaţii şi taxe standard.