parcul-naţional-morne-trois-pitons

Parcul Naţional Morne Trois Pitons

Insula Dominica are cel mai sălbatic şi mai variat peisaj din toată zona Caraibelor. În special Parcul Naţional Morne Trois Pitons, din sudul insulei, are un decor cu adevărat unic şi divers. Terenul vulcanic cu râpe abrupte şi văi puternic înclinate este acoperit de vegetaţia luxuriantă a pădurii tropicale umede montane, cu arbori pitici, şi presărat cu cratere, fumarole, izvoare termale, cascade, lacuri şi al doilea „lac clocotitor” din lume ca mărime – toate pe o suprafaţă de numai 7 km2.

Morne Trois Pitons, „muntele celor trei vârfuri”, este relativ tânăr, are o înălţime de 1 342 m şi se află la doar 8 km de mare.

Pe la 1800, o erupţie a dat naştere Văii Dezolării – o întindere de pământ plină de cratere, aridă, cu hornuri sulfuroase, vulcani noroioşi şi izvoare termale, contrastând izbitor cu pădurea verde din jur.

Aici se află şi Lacul Clocotitor, o fumarolă largă de 63 m, inundată, aflată la o altitudine de 760 m. Este un loc de-a dreptul sinistru. Lacul emite sunete joase, ameninţătoare, şi este învăluit într-o ceaţă de vapori vulcanici, prin care abia poţi să vezi apa cenuşie care bolboroseşte şi aruncă în aer stropi. Mai sus de lac, la 870 m, se află Boeri, un lac liniştit cu apă dulce care aminteşte de ţinuturile Highlands din Scoţia.

Parcul este un paradis pentru animale, printre care lilieci indigeni şi şopârle, nenumăraţi fluturi şi mamifere mici. Cel puţin jumătate dintre speciile de păsări din Dominica trăiesc aici, inclusiv două dintre cele mai ameninţate specii de papagal: papagalul imperial şi papagalul amazonian cu gât roşu, denumiţi de localnici Sisserou şi Jaco.

În 1997, parcul Morne Trois Pitons a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită valorii deosebite pe care o are din punct de vedere ştiinţific, dar şi estetic.

CE ESTE

Vulcan activ şi pădure tropicală.

CUM AJUNGI ACOLO

Nu există zboruri internaţionale până la Roseau, capitala dominicană. Poţi să iei un avion de pe o insulă caraibiană din apropiere până la aeroportul Canefield, lângă Roseau. Un feribot face legătura între Roseau şi Pointe-a-Pitre, în Guadelupa, cu Fort-de-France, în Martinica, şi Castries, în Santa Lucia.

CÂND SĂ TE DUCI

Aproape în tot timpul anului este un climat tropical, cu temperaturi de peste 20°C. Cel mai bine e între februarie şi mai. Evită sezonul uraganelor, în perioada iulie-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Laudat, la 20 de minute cu maşina de Roseau.

NU RATA

Cascadele Trafalgar şi Emerald Pool.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu încerca să ajungi la Lacul Clocotitor sau pe vârful Trois Pitons fără ghid – traseele sunt dificile şi periculoase.